Kraftig utbyggnad av vindkraft kan ge lägre elpriser


2019-02-19

Den största utbyggnaden av vindkraft sker i norra Sverige.
Bild: Kundkraft
Den största utbyggnaden av vindkraft sker i norra Sverige.

Enligt Svensk vindenergis prognos så kommer produktionen av vindkraft öka med 33% under 2019. Vindkraft kommer i slutet av året stå för ca 18% av Sveriges totala energiproduktion. Den kraftiga utbyggnaden kan ge lägre elpriser, trots att Ringhals 2 läggs ner under året.

Sedan i somras har svenska konsumenter fått leva med betydligt högre elpriser. Anledningen är framförallt ett underskott i Sveriges vattenmagasin, vilket har lett till att Sverige tvingats importera mer el under året. Men nu kommer Svensk vindenergi med en hoppfull prognos.
– Om prognosen blir verklighet kan det leda till lägre elpriser, trots att kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 läggs ner under året, säger Anders Kaijser som är VD på Kundkraft.


2019 blir nytt rekordår

Enligt prognosen från Svensk vindenergi, som bygger på turbinproducenternas orderböcker samt planerade projekt från olika vindkrafts-utvecklare, så kommer det byggas nästan 600 vindkraftverk i Sverige under året. Det motsvarar en årlig produktionsvolym från vindkraft på 7 TWh vilket är ungefär lika mycket som reaktorn Ringhals 2 producerar på ett år.
– Under 2019 kommer det installeras 2200 MW vindkraft vilket är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordåret 2018, enligt Anders Kaijser som är VD på Kundkraft Sverige AB.

Anledningen till att det byggs så mycket just i år är mycket en effekt av energiöverenskommelsen 2016. Överenskommelsen innebar minskad politisk risk, och bidrog till att många investeringsbeslut fattades i slutet av 2016 och början av 2017. Nu blir dessa beslut verklighet.


Vindkraften fördubblas på fyra år
Enligt Svensk Vindenergis prognos så kommer vindkraftsproduktionen fördubblas på bara fyra år, från dagens 17 TWh år 2018 till omkring 35 TWh år 2022. Den största utbyggnaden av vindkraft beräknas ske i Elområde 1 och 2, framförallt i Västernorrland, Norrbotten och Jämtland.
– Enligt prognosen kommer vindkraftsproduktionen i elområde 1 nästan tredubblas fram till 2022, enligt Anders. 




Källa: Kundkraft