Örsted optimerar vindkraftverk med innovativ lösning


2019-02-26

Örsted, det danska företaget som är världens ledande utvecklare av vindkraftverk till havs, har med hjälp av FICOs optimeringslösning Xpress utvecklat en ny innovativ digital lösning för att optimera viktiga delar kring vindkraftverken. Företaget, som har över 30 vindkraftverk igång och under uppbyggnad, har nått betydande kostnadsbesparingar genom ett nytt sätt att optimera kablagen mellan turbinerna och transformatorstationerna.

Vindkraftverk belägna till havs skickar den genererade energin från verkets turbiner till närliggande transformatorstationer, som i sin tur samlar energin och skickar den till land. Med hjälp av optimeringsverktyget Xpress från FICO, har Örsted kunnat optimera utformningen av de kablar som transporterar energin från vindkraftverkets turbiner till dess transformatorstationer.

Genom att använda systemet för att testa olika kablagealternativ och scenarion har Örsteds ingenjörer kunnat optimera kostnaderna. Kostnadsbesparingarna har också fått Örsted att använda de optimeringsbaserade modellerna för beslutsfattande i andra delar av verksamheten.

– Örsteds användning av verktygen är imponerande, givet komplexiteten i de utmaningar som de stod inför. Innovativa lösningar som dessa kan bidra till att förnybar energi tar större plats på den globala energimarknaden, säger Sid Dash, forskningschef på Chartis Research och expert på ämnet riskanalys.

Förmågan att lösa komplexa optimeringsutmaningar kan spela en avgörande roll på dagens konkurrensutsatta marknader. FICO hjälper företag att ta fram, utveckla och implementera optimeringslösningar som stödjer skalbara algoritmer, flexibla modelleringssystem, snabba applikationsuppdateringar, scenarioanalyser och rapportering, på plats eller i molnet.

– Örsted visar på styrkan med att använda innovativ matematisk modellering för att ta sig an utmaningar. Vår lösning Xpress är framtagen för företag som Örsted, som behöver pröva sig igenom miljontals valmöjligheter på minuter för att nå den bästa lösningen, säger Dylan Jones, ansvarig för FICO i Norden.




Källa: FICO