Ny teknik tar tempen på elnätet


2019-03-19

Magnus Sjunnesson på Öresundskraft visar Smart Cable Guard, ett system för att upptäcka fel i elkablar.
Bild: Öresundskraft
Magnus Sjunnesson på Öresundskraft visar Smart Cable Guard, ett system för att upptäcka fel i elkablar.

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Öresundskraft övervaka stora avsnitt av elnätet i realtid. Systemet ger tidigt information om svagheter i elkablar och ger möjlighet att agera proaktivt och undvika strömavbrott.

Tekniken heter Smart Cable Guard och levereras av holländska DNV GL. Smart Cable Guard består, mycket enkelt beskrivet, av två små lådor, en i vardera änden av ledningen. De övervakar ledningen och kommunicerar med varandra och med driftledningen på Öresundskraft.

– Systemet mäter små, onormala urladdningar i ledningen. De kan bero på fukt eller på en skada i isoleringen och orsakar spänningsskillnader som så småningom kan utvecklas till ett större fel med strömavbrott som följd.

Det berättar Magnus Sjunnesson, avdelningschef inom affärsområde Distribution på Öresundskraft.

Varje system kan övervaka fem kilometer elkabel inklusive mellanliggande elstationer. Efter en framgångsrik försöksverksamhet med två system under 2017 är sedan i höstas ytterligare tio system igång. De tar kontinuerligt och i realtid ”tempen” på en stor del av det elnät som utgår från fördelningsstationen på Stattena i Helsingborg.

– Att få informationen tidigt och i realtid är ett stort steg framåt i vårt proaktiva arbete både för att vara en pålitlig elnätsleverantör och i vår ambition att vara med och driva på utvecklingen av framtidens smarta elnät, säger Sjunnesson.

– Ju tidigare vi får förvarning om ett möjligt kommande avbrott, desto tidigare kan vi agera och förhoppningsvis undvika avbrottet helt. Och sker det ett avbrott på ett övervakat avsnitt kan vi snabbare börja leta mer exakt och förkorta avbrottstiden.

Smart Cable Guard mäter och övervakar det som kallas "partial discharges", PD – vilket alltså är små urladdningar som kan förebåda ett strömavbrott. Tekniken är ny och Öresundskraft är än så länge ensamma i Sverige om att använda den.

Systemet rapporterar incidenter enligt tre varningsklasser. Grön nivå är ”ingen fara”, gul betyder ”ta på allvar, följ upp, åtgärda” och vid rött ska anläggningen tas ur drift.

– Vi har valt Stattena eftersom det är en kundtät station som historiskt varit drabbad av driftstörningar. Den nya tekniken ger oss information och data som vi har nytta av och som gör att vi kan agera direkt förebyggande. Informationen kan också påverka prioriteringsordningen i de mer långsiktiga investeringsplanerna, säger Magnus Sjunnesson.



Källa: Öresundskraft