Energiförbrukningen i livsmedelsbranschen kan halveras


2019-04-02

17 procent av energiförbrukningen i världen används till kylning av människor och matvaror. För att nå EUs energi- och miljömål har RISE samlat stora delar av livsmedelsbranschen i innovationsklustret BeLivs. Nu visar BeLivs resultat att dagligvaruhandeln kan sänka sin energianvändning med så mycket som 50 procent.

Mer än hälften av livsmedelsbutikernas energiförbrukning går till att kyla matvaror och butikerna installerar allt fler kyldiskar. En del diskar har dörrar eller lock som håller mycket av kylan kvar i diskarna medan andra är öppna för att varorna ska ligga lättillgängliga och enkla för konsumenterna att plocka och lägga i sina korgar.

– Att kunna förvara, lagra, transportera och sälja livsmedel som upprätthåller rätt temperatur hela vägen till att de når konsumenten kräver både djup och tvärvetenskaplig kompetens, berättar Ulla Lindberg, RISE projektledare för BeLivs.

BeLivs har samlat 90 procent av den svenska dagligvaruhandelns aktörer för att gemensamt se över vad branschen kan göra för att sänka sin energiförbrukning. BeLivs finansieras av Energimyndigheten och är ett unikt nätverk med både större livsmedelskedjor och mindre lokala handlare.

– BeLivs har genomfört många studier och fallstudier och har genom det gemensamma engagemanget och mångfalden i nätverket nått fina resultat, berättar Ulla Lindberg.

Att jobba klimatsmart i livsmedelsbranschen är idag framför allt en fråga om kunskap kring hur man hanterar värme och kyla. Resultaten från fallstudierna i BeLivs har gett idéer till nya systemlösningar. Engagemanget i branschen är stort men utmaningen ligger i att få de enskilda aktörerna att förstå hur de kan optimera sin egen livsmedelslokal för att bli mer energieffektiv.

– Lösningen ligger i att låta butikens olika installationstekniska system samverka som ett enda system där det ständigt pågår ett utbyte mellan ett varmare inneklimat och en kallare temperatur i kyldiskarna, säger Ulla Lindberg.
– På så vis tar man vara på både värme och kyla och det genereras rätt temperatur på rätt ställe och på ett mer effektivt och energisnålt sätt.

Låter man butikernas olika system samverka på rätt sätt och tar hänsyn till den ofrivilliga ventilationen som uppstår av att entrédörrar och lagerportar står öppna stora delar av dygnet samt övrig ventilation i lokalen så kan livsmedelsbutikerna sänka sin energianvändning med upp till 50 procent.


Faktaruta: BeLivs
BeLivs pågick under 2011-2018 och var ett innovationskluster inom den svenska livsmedelsbranschen. Nätverket drevs av RISE och finansierades av Energimyndigheten. Ulla Lindberg, Ph D, forskare inom resurseffektivisering inom dagligvaruhandeln och konsumentbeteende på RISE har varit projektledare. BeLivs har gett många insikter till hur livsmedelsbutikerna kan agera mer energisnålt.  



Källa: RISE