Fortsatt stöd till solceller


2019-04-12

Regeringen säkerställer att utbyggnaden av solceller för 2019 kan fortsätta. 300 miljoner kronor avsätts i vårändringsbudgeten. Det möjliggör att investeringsstödet till solceller kan lämnas till betydligt fler projekt än tidigare.

– Det ska vara enkelt och lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk. Det här är ett stöd som varit oerhört efterfrågat och det känns bra att kunna hjälpa den gröna omställningen på vägen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Genom revidering av förordningen ändras nu stödet till upp till 20 procent av de stödberättigande kostnaderna. Den nya stödandelen tillämpas vid beslutstillfället och gäller därmed också ansökningar som nu ligger i kön. Det möjliggör att investeringsstödet till solceller kan lämnas till fler projekt än vad som tidigare kunde prognosticeras.

– Med solcellsstödet gör vi det lätt och lönsamt för människor att vara med och ställa om Sverige. Redan nu ser vi en solcellsexplosion på taken runt om i landet, jag är glad att den nu kan fortsätta. Det är bara tillsammans som vi kan klara klimatomställningen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

I vårändringsbudgeten tillförs 300 miljoner kronor i budgeten för 2019. Det innebär en nivå på 736 miljoner kronor som får direkt stöd till utbyggnaden av solceller. Förordningsändringen beslutades på regeringssammanträdet den 4 april 2019.

Vårändringsbudgeten är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och presenterades den 10 april.



Källa: Infrastrukturdepartementet