Nya solceller på Kemicentrum i Lund


2019-05-02

Kemicentrum, Lunds universitet.
Bild: Akademiska Hus
Kemicentrum, Lunds universitet.

Solcellsanläggningen som Akademiska Hus nu installerar på Kemicentrum kommer att generera nära 100 000 kWh miljövänlig el varje år och göra Campus Lund än mer hållbart. Satsningen är en viktig del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Akademiska Hus investerar cirka två miljoner kronor när en ny solcellsanläggning nu installeras på taket till Kemicentrum Hus 5. Solcellerna kommer att täcka en yta på drygt 600 kvadratmeter och bidra till att byggnadens fastighetsel kan halveras.  

– Genom våra solcellsanläggningar gör vi våra campusområden hållbarare och skapar goda möjligheter att sätta fokus på energifrågan tillsammans med våra kunder. Den nya anläggningen i Lund kommer att göra skillnad för miljön och sänka behovet av levererad energi vid Lunds universitet, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare inom energi på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och beslutade nyligen om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat 1 800 kvadratmeter solceller på Campus Lund som totalt genererar 250 000 kWh energi per år. Det motsvarar behovet av hushållsel för 5 000 villor.

De senaste åren har antalet solcellsanläggningar på campusområden runt om i landet ökat rejält. I dagsläget har Akademiska Hus totalt 50 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 4 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under 2019 tar fastighetsbolaget ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 6 miljoner kWh per år.

Den nya solcellsanläggningen på Kemicentrum planeras att driftsättas i juni 2019. 



Källa: Akademiska Hus