Ramirent levererar till en av Europas största vindkraftsparker


2019-05-02

Bild: Ramirent

– Vindkraften ska stå för 50 procent av Sveriges energi år 2040 och det stimulerar givetvis marknaden. Vi har mer att göra nu än någonsin tidigare och ser även att det kommer fortsätta stabilt framåt, säger Michael Isaksson, Key Account Manager med inriktning på vindkraft, på Ramirent.

Vindkraftsbyggen innebär mycket logistik och med sitt breda utbud kan Ramirent arrangera helhetslösningar till samtliga aktörer på byggplatsen. Utrustning levereras till allt från transport av de kraftiga turbinerna, tillverkningen av dem och till själva monteringen. Ramirent förser också bygget med vatten, avlopp och ström samt produkter som exempelvis trafikljus, grindar, fallskydd och kommunikationsradiosystem. När bygget är klart kommer Michael Isaksson se till att Ramirents fokus flyttas från aktivt byggande till underhåll.

– Vårt mål är att vara med i hela kedjan och därför vill vi komma in tidigare än vi gör idag. Den här typen av projekt uppförs oftast mitt ute i ingenstans, där det inte finns vägar som klarar av att bära den tunga utrustning som behövs, säger Michael Isaksson.
– Då kan vi kliva in med redskap som löser problemet. Vi kan också ta hand om bolagen som servar slutprodukten, som exempelvis hantering av oljebyte och reparation av blad.

I maj 2018 var antalet vindkraftverk i Sverige 3 376 enligt Energimyndigheten. Ramirent är sedan sommaren delaktiga i bygget av vindkraftparken Markbygden utanför Piteå, där man hittills har byggt 60 turbiner. Parken väntas däremot ha potential att etablera hela 1 101 vindkraftverk på en area jämförbar med ett område stort som två gånger Stockholms kommun.

Det innebär att Markbygden kommer att bli en av Europas största vindkraftparker. Ramirent har varit med från start och i uppdraget ingår etablering av byggbodar för att säkra det tillfälliga boendet för de som arbetar på plats, samt leveranser av maskiner, bland annat till de turbintillverkare och kranbolag som bygger vindkraftsparken.



Källa: Ramirent