Temavecka för svenskt klimatarbete


2019-05-06

Widrikssons kampanjbil under temaveckan \
Bild: Widrikssons
Widrikssons kampanjbil under temaveckan "Guld för Sverige".

Biogas är ett bränsle med minimal miljö- och klimatpåverkan. Biogas gör bilar och bussar fossilfria, och på samma sätt kan restaurangspisar och kafferosterier radikalt minska sin klimatpåverkan genom att använda biogas. Biogas tillverkas i Sverige. Fler och fler företag ser nu till att deras avfall blir biogas vilket minskar Sveriges fossilberoende. Idag inleds temaveckan ”Guld för Sverige”. Kampanjen uppmärksammar de redan över fem miljoner svenskar som varje dag hjälper Sverige bli klimatsmartare.

Bakom Guld för Sverige står Biogasakademin i samarbete med transportföretag, gasleverantörer, biogasproducenter, återvinningsföretag och fordonstillverkare. Syftet med initiativet är att visa hur enkelt det är för oss svenskar att aktivt vara med och bidra till minskade klimatutsläpp. Dels genom att se till att sortera matavfall både på jobbet och hemma och dels genom att välja klimatneutral biogas till transporter, matlagning och annat.

Widrikssons Åkeri var tidiga när det gäller biogas och idag körs en fjärdedel av fordonsflottan på biogas. För att göra tankningen av biogaslastbilarna så smidig som möjligt och samtidigt kunna garantera att all gas man kör på är tillverkad i Stockholm har Widrikssons byggt en egen tankstation för biogas vid terminalen i Västberga i södra Stockholm. Redan hösten 2015 kunde Widrikssons märka sina bilar med den Svenska Biogassymbolen och nyligen fick Widrikssons, som första åkeri i Sverige, märkningen Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen på sina biogastransporter.

– Biogasen är avgörande för att Sverige ska lyckas ställa om till en fossilfri fordonsflotta år 2030. Ju snabbare den svenska produktionen kan öka, desto fler kan som vi välja 100 procent lokaltillverkad energi utan klimatpåverkan, säger Christel Grip, hållbarhets- och kommunikationschef på Widrikssons.
– Biogas tillverkas av avlopp, gödsel och restprodukter från olika industrier, men med de möjligheter den världsledande svenska biogastekniken skapat, finns all anledning att så fort som möjligt se till att alla svenskar är med och sorterar. Därför vill vi uppmärksamma både den växande skara företag och alla privatpersoner som redan är med och bidrar. Det är verkligen guld värt för Sverige. Deras dagliga insatser bidrar direkt till minskade utsläpp.

Transporter som körs med biogas ger 94 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med en lastbil som körs på diesel. Idag körs en fjärdedel av Widrikssons fordon på biogas tillverkad i Stockholm. Widrikssons biogasbilar har märkningen Bra Miljöval, en unik märkning på lastbilstransporter i Sverige. Resterande fordon körs på HVO 100 som är ett fossilfritt och förnybart drivmedel.



Källa: Widrikssons