Ett steg närmare Sveriges största förnybara anläggning


2019-05-07

Bild: Preem

Preem har inlett ett strategiskt samarbete med Diamond Green Diesel för att utreda förutsättningarna för etablering av Sveriges största anläggning för förnybar diesel och flygbränsle.
– Nu börjar omställningen på allvar, säger Petter Holland, vd på Preem.

Preem har genom en icke-förpliktande avsiktsförklaring inlett ett strategiskt samarbete med det amerikanska företaget Diamond Green Diesel för att undersöka förutsättningarna för en gemensamt ägd så kallad Green Feed Unit (GFU) vid Preems raffinaderi i Göteborg. Inom ramen för samarbetet ska parterna tillsammans undersöka möjligheterna att bilda ett samägt (50/50) bolag för etablering och drift av GFU-anläggningen, vilken planeras ha kapacitet att producera både förnybar diesel och förnybart flygbränsle.

Efter att nu ha påbörjat initial projektutveckling är intentionen att fatta investeringsbeslut i slutet av 2020. Förutsatt att sådant investeringsbeslut fattas enligt plan beräknas den gemensamt ägda anläggningen därefter vara färdig att ta i drift senast 2024. Samarbetet med Diamond Green Diesel är villkorat av slutliga avtal, godkännande från styrelserna i respektive ägare samt myndighetsgodkännande.

– Preem har ett mål att producera 3 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel till 2030. Produktionsenheten i Göteborg är en viktig milstolpe i vår storskaliga satsning på förnybart. Nu börjar omställningen på allvar, säger Petter Holland, vd på Preem.

Anläggningen kommer att ha en kapacitet att producera 1 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel för väg och flyg. Med 1 000 000 kubikmeter förnybart kan de svenska transportutsläppen minska med 2 600 000 ton koldioxid, jämfört med motsvariga fossila drivmedel. Det motsvarar hela fem procent av Sveriges totala utsläpp varje år, och en reduktion av transportutsläppen med omkring 15 procent.

– Ökad produktion av förnybara drivmedel är helt avgörande för att möta utsläppsmålen för transportsektorn. Den nya anläggningen kommer att betyda mycket för bränslebytet, från fossilt till förnybart. Det gäller både för vägtrafiken och för flyget, inte bara i Sverige och Norge, utan även utanför våra nuvarande marknader för förnybart, säger Petter Holland.
– En nyckelfaktor för samarbetet är att kunna säkra tillgången på förnybara råvaror till den nya anläggningen genom import. Idag är tillgången på svenska råvaror tyvärr alltför begränsad eftersom nuvarande skatteregler fortsätter att förhindra att utvinningen av inhemska förnybara råvaror tar fart.


Fakta: Diamond Green Diesel

Diamond Green Diesel är verksamma i USA och äger en av världens största produktionsanläggningar för förnybar diesel (HVO) i Norco, Louisiana, med en årlig produktionskapacitet på strax över 1 000 000 kubikmeter HVO. 




Källa: Preem