Högsta utdelningen någonsin till Lantmännens medlemmar


2019-05-09

Utdelningen som klubbades på Lantmännens föreningsstämma är den högsta ordinarie utdelningen i Lantmännens historia.
Bild: Lantmännen
Utdelningen som klubbades på Lantmännens föreningsstämma är den högsta ordinarie utdelningen i Lantmännens historia.

Per Lindahl, Styrelseordförande Lantmännen.
Bild: Lantmännen
Per Lindahl, Styrelseordförande Lantmännen.

Per Olof Nyman, vd och koncernchef Lantmännen.
Bild: Lantmännen

Per Olof Nyman, vd och koncernchef Lantmännen.



Lantmännen fortsätter att bidra till en positiv utveckling av det svenska lantbruket och delar ut 619 miljoner kronor till sina medlemmar, svenska lantbrukare. Beslutet om utdelningen, som är historiskt hög, togs av stämman under onsdagen.

Utdelningen till medlemmarna − som klubbades på Lantmännens föreningsstämma onsdagen den 8 maj − är den högsta ordinarie utdelningen i Lantmännens historia, totalt 619 miljoner kronor.

– Lantmännens medlemmar kommer i år att ta del av en rekordstor utdelning. Vi gör för andra året i rad en historiskt hög utdelning, och detta är utöver det unika och kraftfulla åtgärdspaketet som vi gick ut med förra året, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.
– Flexibiliteten i vår utdelningspolicy möjliggör en hög utdelning, trots ett bekymmersamt 2018. Detta är styrkan i Lantmännenmodellen − ett lönsamt och långsiktigt lantbrukskooperativ.

Lantmännen har etablerat sig på en högre lönsamhetsnivå och är idag en av Europas ledande aktörer inom lantbruk, maskin, livsmedel och bioenergi. Det senaste året har Lantmännen låtit sina medlemmar, 25 000 svenska lantbrukare, ta del av 1,5 miljarder kronor. Detta är inklusive åtgärdspaketet på nästan 220 miljoner kronor, som Lantmännen gick ut med i samband med förra årets torka. Sedan 2007 har Lantmännen delat ut drygt 4,7 miljarder kronor till medlemmarna.

– Lantmännen fortsätter trots ett tufft år att utvecklas positivt. Utdelningen är unikt hög tack vare att vi kan dra nytta av de möjligheter som vår utdelningspolicy ger, ett år när olika verksamheter inom Lantmännen utvecklats olika starkt, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef.
– Vi har en långsiktig vision och goda möjligheter till fortsatt lönsam tillväxt i alla affärer. I linje med vår nya strategi Jord till Bord 2030 fortsätter vi att satsa på framtidens jordbruk och en hållbar livsmedelsproduktion, för att stärka svenskt lantbruk och våra medlemmars affärer.

Utdelningen på 619 miljoner kronor slogs fast på föreningsstämman idag i Stockholm och är i enlighet med styrelsens förslag. Utbetalningen sker den 14 maj i år.



Källa: Lantmännen