Axfood satsar på solcellerAxfood satsar på solceller


2019-06-20

Solceller Mats Johansson butikschef Willys Gränby.
Bild: Stefan Nilsson
Solceller Mats Johansson butikschef Willys Gränby.

Axfood har antagit ett hållbarhetsmål som innebär att solceller ska sättas upp på 25 procent av de butiks- och lagertak där det är möjligt. Innan året är slut ska 13 anläggningar vara på gång eller i full drift.

Axfood har under flera år arbetat med solcellsfrågan och var tidigt ute med att sätta upp en solcellsanläggning på Dagabs lager i Backa, Göteborg. Att Axfood senare fick bort skatten på solceller var en förutsättning för att kunna arbeta vidare med frågan.

I slutet av 2018 antog Axfood så hållbarhetsmålet att satsa på solceller på 25 procent av de tak som visar sig lämpliga och där fastighetsägaren gett sitt godkännande.

Sedan koncernen antog hållbarhetsmålet har solceller satts upp på ett flertal butikstak, bland annat Tempo i Venjan, Tempo i Oxelösund och nu senast på Willys i Gränby, Uppsala.  Innan året är slut kommer 13 anläggningar att vara i drift eller där avtal med fastighetsägaren om uppsättning gjorts klart.

  Det här är bara början. Vi ser hur utbyggnadstakten av solceller på våra butiks- och lagertak kommer att öka de närmaste åren, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Axfoodkoncernen köper sedan 2009 enbart förnyelsebar el, men vill också bidra till ökad produktion av grön el.



Källa: Axfood