Så fick Eon ordning på ångkondensatet genom METTLER TOLEDOs TOC-analys


2019-06-20

Britt-Marie Tureson, kemiingenjör Eon.
Bild: METTLER TOLEDO
Britt-Marie Tureson, kemiingenjör Eon.

Rikard Norman, automationsingenjör och arbetsledare på Agroetanol.
Bild: METTLER TOLEDO
Rikard Norman, automationsingenjör och arbetsledare på Agroetanol.

Eons kraftvärmeanläggning i Norrköping hade problem med för höga TOC-koncentrationer i det ingående kondensatet från sin kund Lantmännen Agroetanol, som ligger granne med Eon. Följden blev produktionsbortfall och jobbstress på båda företagen. Lösningen blev METTLER TOLEDOs realtidsbevakning.

– Nu har vi koll på TOC-halterna i realtid, och vi hinner bromsa inflödet till pannorna om mätresultaten skulle vara alarmerande höga. Det är en stor lättnad för oss som jobbar i värmeproduktionen, inte minst med tanke på maskinparkens långsiktiga livslängd, säger Britt-Marie Tureson, kemiingenjör på Eon.

I Ekoindustriparken på Händelö utanför Norrköping lever företagen i symbios med varandra. Processånga från Eons kraftvärmeverk går via en luftledning till Agroetanols anläggning på granntomten där den utgör energiråvara i fabrikens destilleri och fodertork. Restprodukter från Agroetanols etanoltillverkning blir sedan till biogas hos Svensk Biogas. Samma fabrik levererar även koldioxid till Agas kolsyreproduktion och pellets som går till lantbruket som djurfoder. Kondensatet efter Agroetanols produktion går i retur till Eon för att återanvändas som matarvatten till pannor och vidare med ånga till turbiner.

Det är ett raffinerat kretslopp som har fungerat ganska bekymmersfritt sedan det introducerades i början av 2000-talet - med några undantag. Vid enstaka tillfällen har returkondensatet från Agroetanol dragits med för höga TOC-värden på grund av läckage eller haveri med värmeväxlare, vilket resulterat i ovälkomna produktionsavbrott hos både Eon och Agroetanol. 

– Höga TOC-nivåer kan orsaka korrosion i våra ångpannor, vilket är bekymmersamt. Det är mycket viktigt att vi får information om avvikande TOC-värden innan kondensatet hinner återföras till pannorna, säger Britt-Marie Tureson.

Lösningen på problemet blev att installera METTLER TOLEDOs realtidsanalys 5000TOCi på fyra ställen i energikombinatet. Sedan i fjol finns två TOC-mätare vid Agroetanols utflöde, och två motsvarande mätare vid Eons inflöde, liksom en turbiditetsmätare vid indunstningen hos Agroetanol.

Därmed har båda företagen realtidskoll på eventuella TOC-föroreningar.

– Med METTLER TOLEDOs onlinebaserade bevakningssystem har vi fått den dygnet runt-bevakning på ångan som vi tidigare saknat, vilket inneburit en stor lättnad för vår drifts- och underhållspersonal. Produktionsstopp är kostsamma för företaget och ett stressmoment i arbetet, säger kemiingenjör Britt-Marie Tureson.

Tidigare har Eon tvingats dumpa returkondensat på grund av för höga TOC-halter, förklarar hon. Problemet var att det tidigare bevakningssystemet inte hann upptäcka eventuella avvikelser i tid. Systemet gjorde för få nedslag i det inkommande flödet – endast en mätning var tjugonde minut -  vilket var för lite med tanke på att det tar kondensatet 15 minuter att transporteras från Agroetanol till Eon. Vid enstaka tillfällen kunde många kubikmeter förorenat kondensat leta sig in i Eons anläggning.   

Nu är situationen en annan. Med METTLER-TOLEDOs 5000TOCi sker TOC-mätningen kontinuerligt med en svarstid på mindre än 60 sekunder. Vattnet som passerar systemet genomgår en fortlöpande UV-oxidation med hjälp av en högintensiv UV-lampa. Eventuella TOC-föroreningar upptäcks nu automatiskt vid utflödet hos Agroetanol och kan dumpas innan kondensatet når värmeverket.

Rikard Norman, automationsingenjör och arbetsledare på Agroetanol, är nöjd.

– Med METTLER TOLEDOs realtidsmätare kan vi agera direkt om systemet meddelar att TOC-nivåerna är för höga, och eftersom systemet är online får vi dessutom varningen exakt samtidigt som Eon får den. Det har underlättat samarbetet mellan företagen avsevärt.

Utöver de fyra fasta installationerna köpte Agroetanol METTLER TOLEDOs portabla TOC-mätare, 450TOC. Den portabla analysen har blivit en stor tillgång i företagets löpande flerpunktsmätningar av TOC, berättar Rikard Norman.

– Den bärbara analysatorn gör det betydligt enklare att genomföra detektivarbete, bland annat  i fodertorkavdelningen och destilleriavdelningen. Nu kan vi mäta på delströmmar istället för att göra ändringar i förhoppningen att detta ska ge resultat på det totala flödet. 



Källa: METTLER TOLEDO