Ny metod för att minska utsläpp i värmeverk


2019-06-28

Anette Heijnesson Hultén, Nouryon, Johan Boström från Värmevärden och Marie Samuelsson från Nouryon testar en ny metod på Källhagsverket i Avesta för att minska utsläppen från värmeverk.
Bild: Sanna Casson
Anette Heijnesson Hultén, Nouryon, Johan Boström från Värmevärden och Marie Samuelsson från Nouryon testar en ny metod på Källhagsverket i Avesta för att minska utsläppen från värmeverk.

Värmevärden deltar i ett forskningsprojekt för att minska utsläppen av kväve- och svaveloxider. Just nu testas den nya metoden på värmeverket i Avesta.
– Det här kan ändra utsläppsvärden globalt i framtiden, säger Johan Boström, driftingenjör på Värmevärden.

Forskningsprojektet genomförs i samarbete med Chalmers och kemiföretaget Nouryon.
– De har forskat på det här länge och nu testas det skarpt i Värmevärdens värmeverk i Avesta, berättar Johan Boström.

Projektet syftar främst till att med hjälp av klordioxid minska utsläppen av kväveoxider, NOx. Under två veckor i juni har forskare och tekniska experter från Chalmers och Nouryon varit på plats på Värmevärdens värmeverk i Avesta och testat den nya metoden i en mobil pilotanläggning.

Resultaten visar att utsläppen minskas radikalt.
– Ta till exempel Källhagsverket i Avesta. Här släpps fem ton kväveoxider ut varje månad. Men med den här nya metoden kan de utsläppen minskas med upp till 90 procent, berättar Johan Boström.

– Samarbetet med Värmevärden ger oss värdefulla möjligheter att verifiera våra resultat i större skala, säger Anette Heijnesson Hultén, Senior Specialist, R&D Nouryon. Nästa steg är optimering av pilotanläggningen som kommer att användas för att demonstrera denna kostnadseffektiva reduktion av kväveoxid och svaveldioxidutsläpp för fler intressenter.

– Att minska utsläpp är en oerhört viktig, global fråga. Genom en sådan här metod kan man komma en liten bit på vägen, säger Johan Boström på Värmevärden.



Källa: Värmevärden