Europapatent beviljas för ”Receiver for PV/T Solar energy systems”


2019-07-04

Patrik Blidefalk, patentingenjör på Absolicon.
Bild: Tarek Suleiman
Patrik Blidefalk, patentingenjör på Absolicon.

Absolicon har nu mottagit besked om att patent har beviljats för uppfinningen ”Receiver for PV/T solar energy systems” i form av ett Europa-patent (EP). Detta patent har även beviljats i USA och Sverige och väntar på besked i Indien.

Det beviljade Europapatentet beskriver hur man kan producera el och värme från en mottagare i ett paraboliskt tråg och är baserat på den teknik som Absolicon utvecklat för solfångaren X10. Den produkten tillverkas inte längre, men tekniken finns kvar och kan komma att introduceras i den nuvarande solfångaren T160 (som producerar värme och ånga) i framtiden.

– Denna uppfinning var en av byggstenarna i Absolicons tidiga utveckling och vi har levererat många installationer som bygger på denna teknik. För att kommersialisera patentet storskaligt i egen regi krävs det avsevärda utvecklingsresurser, men vi kan tänka oss göra det med partners, säger Patrik Blidefalk, patentingenjör på Absolicon.

Idag har Absolicon har sammanlagt 10 beviljade eller ansökta patentfamiljer på solfångartekniken. En svensk patentansökan har nyligen återtagits.

I fyra patentfamiljer finns ett eller flera beviljade patent redan i Sverige eller utomlands. Sex patentfamiljer handläggs fortfarande. De beviljade patenten gäller produktionslinan, utformningen av solfångaren samt generering av el och värme samtidigt från ett mottagarrör.

Utöver patenten har Absolicon ansökt om tre utility model-skydd i Kina samt varumärkesskydd i flera länder.



Källa: Absolicon