Minesto återupptar havstester i Wales


2019-08-15

Minestos marina energiomvandlare DG500 i Holyhead, innan den bogserades ut.
Bild: Warren Cardwell
Minestos marina energiomvandlare DG500 i Holyhead, innan den bogserades ut.

Minesto, ledande utvecklare inom marin energi, har återupptagit havstester i Wales med bolagets DG500-system, Minestos första kraftverk i kommersiell skala.

– Vi är mycket nöjda över att vara tillbaka i vattnet med DG500-systemet och vi ser fram emot den fortsatta testverksamheten. Teamet har gjort ett bra jobb för att uppgradera systemen över vintern och de har genomfört installationsaktiviteterna till havs på ett effektivt och säkert sätt, säger David Collier, operativ chef på Minesto.

Efter att nyligen slutfört installationer av infrastruktur till havs i Holyhead Deep utanför Wales kust bogserades DG500-kraftverket till platsen, där det kopplades till bottenfundamentet. Årets operationer bygger på förra årets driftsättningsprogram, med särskilt fokus på långsiktig testning. Detta kommer att användas för optimering och kostnadsreduktion av Minestos unika Deep Green-teknologi.

– Det var glädjande att se hur den uppgraderade DG500 startade och började flyga direkt eftersom systemet nu skiljer sig från förra årets version på flera centrala punkter, säger Bernt Erik Westre, teknisk chef på Minesto.
– Den nya metoden att installera kraftverket genom att bogsera och koppla samman det med infrastrukturen vid fundamentet istället för vid ytan fungerade riktigt bra. Genom att eliminera lyft av kraftverket till havs har vi utökat vår operativa förmåga och kapacitet, samtidigt som vi minskat den totala kostnadsnivån.

Minestos havsenergiteknik Deep Green består av en vinge med en turbin fäst undertill. Med samma princip som att flyga en drake i luften flyger Minestos undervattensdrake genom vattenströmmen, vilket väsentligt ökar vattnets flödeshastighet genom turbinen. Detta gör Minestos produkt kommersiellt gångbar i globalt omfattande havsområden där ingen annan känd, verifierad teknik kan installeras kostnadseffektivt.



Källa: Minesto