Fallfruktssäsongen är igång – återvinns till både biogas och biogödsel


2019-08-16

En personbil kan köra nästan 1 mil på bränslet från 5 kg äpplen.
Bild: Gästrike återvinnare
En personbil kan köra nästan 1 mil på bränslet från 5 kg äpplen.

Från och med idag den 16 augusti samlas fallfrukt in i särskilda behållare på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. Då kan det bli både biogas och biogödsel på biogasanläggningen i Forsbacka. 
– Vi räknar med att rädda åtminstone 200 ton fallfrukt till biogas och biogödsel redan i år, säger Maria Eriksson, arbetsledare på Gästrike återvinnares återvinningscentraler.

Separat fallfruktsinsamling är en av flera åtgärder på återvinningscentralen för att öka sorteringen och ta tillvara på avfall som resurs. Den kommer finnas på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken från 16 augusti fram till 1 november. På Gästrike återvinnares övriga återvinningscentraler fortsätter fallfrukt tills vidare samlas in som trädgårdsavfall.

Biogas ersätter bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar och minskar därmed koldioxidutsläppen. Du kan köra nästan 1 mil med en personbil på bränslet från 5 kg äpplen. Biogödsel för tillbaka näring till jorden och gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel.


Ta hand om fallfrukten själv
Det bästa för miljön och plånboken är att ta hand om frukten själv. Av äpplen kan du t ex göra både paj, mos och must. Och om du inte kan ta rätt på all din frukt själv och dina vänner fått allt de kan plocka, kan du ställa ut kassar vid brevlådan, göra ett inlägg på Facebook och bjuda in till självplock eller annonsera på någon av de gratissidor som finns på nätet och på Facebook.



Källa: Gästrike återvinnare