Nu startar biogasleveranserna i Odensbacken


2019-08-19

Ramptankning i Odensbacken.
Bild: Karlskoga Energi & Miljö AB
Ramptankning i Odensbacken.

Från och med igår söndag kan Svealandstrafikens bussar tanka biogas på den nya tankanläggningen i Odensbacken.

I höstas tecknade Biogasbolaget och Svealandstrafiken avtal om uppförande av infrastruktur för biogastankning i Odensbacken och Bettorp samt leverans av biogas till Svealandstrafikens lokal- och regionbussar i Örebro. 

Nu är den första delen av infrastrukturen klar och den nya tankanläggningen i Odensbacken står färdig. Söndagen den 18 augusti sker de första leveranserna till Svealandstrafikens bussar. 

Arbetet med tankanläggningen i Bettorp är inne i ett slutskede. Den anläggningen tas i drift senare under hösten. Avtalet med Svealandstrafiken sträcker sig till att börja med över 8 år med möjlighet till förlängning. 

Vd Sebastian Cabander är glad att regionen i Örebro och Svealandstrafiken har valt att fortsätta sin satsning på biogas; 
– Biogasen är ett fantastiskt bränsle med mycket hög koldioxidreduktion, men det är mycket mer än så. Biogas är en del av ett slutet kretslopp där samhällets matavfall, restprodukter från livsmedelsindustrin samt gödsel och vall från lantbruken, ger både ett förnyelsebart bränsle och biogödsel. Produktionskedjan är en cirkulär lösning där kretsloppet mellan stad och land löses på riktigt, säger han. 

Biogasbolaget i Mellansverige AB är ett bolag som är samägt av Karlskoga, Örebro och Kumla kommuner. Syftet med samarbetet är att öka användningen av biogas som drivmedel i regionen. Anläggningen ligger i Karlskoga och drivs av Karlskoga Energi & Miljö AB. 



Källa: Karlskoga Energi & Miljö AB