Svenska Skogsplantor minskar fossila utsläpp – installerar biobränsle vid Stakhedens plantskola


2019-08-20

Leverans av pelletssilo till Stakhedens Plantskola.
Bild: Svenska Skogsplantor
Leverans av pelletssilo till Stakhedens Plantskola.

Biobränsleanläggning vid Stakhedens Plantskola.
Bild: Svenska Skogsplantor
Biobränsleanläggning vid Stakhedens Plantskola.

Peter Forsberg, platschef Stakhedens Plantskola.
Bild: Svenska Skogsplantor
Peter Forsberg, platschef Stakhedens Plantskola.

Vid Svenska Skogsplantors plantskola i Grangärde, utanför Ludvika, pågår just nu arbetet med att byta ut de gamla oljepannorna som värmt växthusen. Istället installeras nu pannor för biobränsle som ska värma de 27 miljoner skogsplantor som odlas årligen i plantskolan.

– Av miljöskäl byter vi nu ut de gamla pannorna och ersätter dem med biobränslepannor. Vi strävar efter en hållbar plantproduktion och en förnyelsebar restprodukt i form av träpellets är en mycket bättre lösning, säger Peter Forsberg, Platschef vid Stakhedens plantskola.
– Uppvärmningen av växthusen är det mest energikrävande i vår verksamhet och genom den här klimatinvestering på ungefär 11 miljoner kronor räknar vi med att kunna reducera det fossila koldioxidutsläppet med hela 93 procent, motsvarande 548 ton årligen. 

Totalt rör det sig om 18 stycken nya pannor med tillhörande pannhus och pelletssilos som ska komma på plats. För detta gjuts nu nya bottenplattor intill respektive växthus. 

– Vi har medvetet valt silor med extra volym för att minska antalet försörjningstransporter, något som också har en positiv miljöpåverkan, säger Peter Forsberg. 

Satsningen på att ställa om till bioenergi är en del i Svenska Skogsplantors och Sveaskogs långsiktiga miljömål för hållbar skogsföryngring. Bland målen finns bland annat steg för reducering av koldioxidutsläpp från interntransporter, frakter och den i våras beslutade utfasningen av kemiska snytbaggeskydd. 

Arbetet med biobränsleinstallationen beräknas vara klart under början av september.



Källa: Svenska Skogsplantor