Eurobattery Minerals inleder borrningar i sin spanska fyndigheten för batterimineraler


2019-09-18

Bild: Eurobattery Minerals

Eurobattery Minerals AB ett svenskt gruv- och prospekteringsföretag med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande på etiska batterimineraler avsedda för fordonsindustrin, meddelar idag att bolaget inleder borrningar i Corcel i nordvästra Spanien. Corcel ligger i området Castriz, cirka 50 km sydväst om staden La Coruña i Galicien. Bolaget har tecknat ett avtal med den spanska borrentreprenören Geonor Sondeos y Perforaciones SL "Geonor" som inledde borrningen under tisdagen.

Eurobattery Minerals har nyligen slutfört en omfattande analys av prospekteringszonen vilken visade på stora fyndigheter av nickel i området samt även kobolt och koppar. Bolaget inleder nu nästa steg i prospekteringen i och med att borrningar nu påbörjas.

– Europas stora bilindustri har ett snabbt växande behov av hållbart producerade batterier. Detta är något som EU-kommissionen också har identifierat som ett viktigt strategiskt mål för att regionen ska bli klimatneutral, säger Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals.
– För att uppnå detta krävs hållbar och etisk utvinning av batterimineraler. Genom den prospekteringsborrning som vi nu startar, så tar vi ett viktigt steg mot att förse Europa med dessa batterimineraler.

Borrningarna vid Corcel är en viktig milstolpe för Eurobattery Minerals. Inga moderna prospekteringsmetoder har använts vid Corcel sedan 1980-talet. Företaget förväntar sig att slutföra borrningarna under Q4 2019 och efter detta dela med sig av de slutliga resultaten.

Efter att tagit del av tidigare prospekteringsrapporter kunde Eurobattery Minerals identifiera en mineralisering nära markytan som omfattande ca 75 till 100 Mton med 0,4 procent nickel (Ni), 0,02 procent kobolt (Co) och 0,2 procent koppar (Cu). Bolagets egna prospekteringsinsatser som nyligen avslutats visade på betydligt högre halter av Ni med upp till 0,66 procent och över en större yta än som tidigare varit känt. De borrningar som nu inleds kommer att ge en tydlig bild av hur mineraliseringen fortsätter på djupet.

– Mineraliseringen som undersökts i Corcel ligger ytnära och det skulle därför vara möjligt att med låga kostnader öppna ett dagbrott som skulle vara ekonomiskt lönsamt. 0,15 procent Ni är en vanlig ekonomisk cut-off för nickelförekomster i dagbrott, säger Roberto García Martínez.



Källa: Eurobattery Minerals