Solceller startklara vid Örebro universitet


2019-09-24

Drönarbild på solcellerna på Örebro universitet.
Bild: Örebro universitet
Drönarbild på solcellerna på Örebro universitet.

Nu står solcellsanläggningarna redo för invigning på Campus Örebro som ska förse Örebro universitet med 400 000 kWh förnybar energi per år. Satsningen är ett led i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck, men utgör också en viktig pusselbit i det gemensamma samarbetet mellan fastighetsägaren och lärosätet - Örebro Campus Lab.

Det var under hösten förra året som Akademiska Hus och Örebro universitet ingick ett samarbetsavtal med målsättningen att tillsammans verka för att universitetet ska bli landets mest digitaliserade och hållbara lärosäte. Samarbetet innebär att en rad konkreta åtgärder ska genomföras för att skapa framtidens innovativa utbildnings- och forskningsmiljö – Örebro Campus Lab. Inom ramen för projektet har universitetsområdet i Örebro sedan dess blivit landets första campus som får en digital tvilling. 

Att Campus Örebro nu kraftigt utökas med solceller är nästa steg i att förverkliga Örebro Campus Lab. Akademiska Hus har investerat strax över 5 miljoner kronor i de två nya anläggningarna som står färdiginstallerade och redo för invigning på taken till Teknikhuset och Långhuset. Solcellerna täcker sammanlagt en yta på nära 2 000 kvadratmeter och bidrar till att strax över 400 000 KWh årligen genereras. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat solceller på Bilbergska huset på Campus Örebro som producerar cirka 23 000 kWh energi per år.

– Som universitet bidrar vi långsiktigt till en hållbar framtid genom forskning och utbildning. Genom den stora campussatsningen på solel gör vi nu också skillnad i vår dagliga verksamhet, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.

– Med solceller blir våra campusområden än mer hållbara och vi säkrar att en del av lärosätenas energiförsörjning kommer från förnybara källor. De nya anläggningarna i Örebro är dessutom ett steg i rätt riktning för Akademiska Hus att uppfylla våra högt uppsatta klimatmål, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare på Akademiska Hus.

Akademiska Hus beslutade nyligen om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor De senaste åren har antalet solcellsanläggningar på campusområden runt om i landet ökat rejält. I dagsläget har Akademiska Hus totalt 50 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 4 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under 2019 tar fastighetsbolaget ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 6 miljoner kWh per år.

De nya solcellsanläggningarna vid Örebro universitet invigs fredagen den 27 september kl 09.30 i samband med att lärosätet anordnar en hållbarhetsdag.



Källa: Akademiska Hus