Den svenska vattenkraften ställer om för ett hållbart samhälle


2019-10-01

Bild: Havs- och vattenmyndigheten

Sverige ska genomföra EU:s ramdirektiv för vatten och har dessutom målet att till år 2040 uppnå 100 procent förnybar elproduktion. Nu lämnar Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät ett gemensamt förslag till nationell plan till regeringen. Planen ska förse vattenkraften med moderna miljövillkor.

– Vi bedömer att planen kan leda till stora förbättringar av vattenmiljöerna och deras ekosystemtjänster. Samtidigt kommer planen främja största möjliga reglerförmåga i vattenkraften som därmed kan fortsätta bidra till stabilitet i elsystemet. Detta är nödvändigt när den variabla förnybara elproduktionen blir allt större, säger myndigheternas generaldirektörer.

Syftet med förslaget till nationell plan som myndigheterna nu överlämnar är att omprövningarna av vattenkraftens miljövillkor ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Planen, som har en nationell helhetssyn, beskriver hur samordningen och vägledningen inför omprövningarna ska gå till.

Den innehåller också information om begreppen ”vattenmiljönytta” respektive ”effektiv tillgång till vattenkraftsel”, förslag till genomförande och uppföljning av planen samt en tidsplan för när vattenkraftsägarna ska lämna in sina ansökningar till domstolen.

Till förslaget hör en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver riskerna med planen och hur de kan minimeras.

Bakgrunden till planen är att de tre myndigheterna i januari 2019 fick ett uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på nationell plan som ska kunna bidra till att uppfylla lagstiftningen som följer av EU:s ramdirektiv för vatten och genomförande av energiöverenskommelsen.



Källa: Havs- och vattenmyndigheten