Vattenfall i samarbete med TINE om 200 nya laddplatser i Norge


2019-10-07

Bild: TINE SA

Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall.
Bild: Henrik Björkman
Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall.

Jimmy Klinteskog, Inköpschef, TINE SA.
Bild: TINE SA
Jimmy Klinteskog, Inköpschef, TINE SA.

Norska mejerivaruproducenten TINE SA har slutit ett femårigt avtal med Vattenfall om att underlätta elbilsladdning vid TINEs anläggningar. Samarbetet är ett viktigt steg i TINEs arbete att minska sin klimatpåverkan och initialt kommer 200 laddpunkter att kopplas upp till laddlösningen InCharge från Vattenfall.

I Norge är varannan såld bil just nu eldriven. Att erbjuda laddplatser för besökare och anställda är en självklarhet idag. TINE är Norges ledande mejeriföretag med 30 mejerier och två centrallager och har över 2 000 parkeringsplatser. I ett första skede kommer 200 laddpunkter att installeras innan sommaren 2020.

– Övergången mot eldrift sker väldigt snabbt i Norge och laddbehovet väntas öka lavinartat. Det är otroligt kul att en stor aktör som TINE väljer vår laddlösning InCharge. Vi ser att fler företag efterfrågar en bekväm och smart helhetslösning med hårdvara, betallösning och installation vilket vi kan erbjuda. Utöver de första planerade laddplatserna ser vi även på möjligheterna att investera i egna laddstationer på TINEs mark, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall.

TINE har ett tydligt hållbarhetsmål om att år 2025 ha noll utsläpp från sin verksamhet och endast använda förnybar energi och drivmedel.

– För oss är det viktigt att göra det vi kan för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Utöver att de erbjuder en robust laddlösning så har Vattenfall betydande kunskaper inom energilösningar som kan användas bredare. Vilket så klart är viktigt nu när elektrifieringen är en så viktig del i klimatomställningen, säger Jimmy Klinteskog, Inköpschef, TINE SA.

Samarbetet innebär att nu för parterna samtal om ett bredare samarbete för att hitta fler smarta lösningar som minskar TINEs klimatpåverkan.

– InCharge har fördelen att vi redan har många partnerskap på plats i Europa, vi växer kraftigt internationellt, och den styrkan ger oss en stor fördel. Vi vill göra det möjligt för norska elbilsförare att kunna ladda enkelt oavsett var de befinner sig, säger Susanna Hurtig.


Fakta:
TINE väljer Vattenfalls operatörstjänst InCharge Smart Employee och Smart Visitor vilket innefattar även betalningstjänster, administration av laddstationerna och underhållsservice. Hårdvara kommer från CTEK med kapacitet från 3,7 till 22 kW och produceras i Sverige. Installationspartner i Norge är Mesta AS.




Källa: Vattenfall