Biogas – ett område där Sverige kan bidra till en hållbar värld


2019-10-22

Mats Eklund, professor och föreståndare för Biogas Research center.
Bild: Malin Hoelstad
Mats Eklund, professor och föreståndare för Biogas Research center.

Biogasområdet är ett av de få områden där utvecklingen i Sverige spelar stor roll för hur världen ska bli mer hållbar, där vi på allvar kan bidra till att förbättra världen. Biogas Research Center vid Linköpings universitet bjuder genom boken ”Biogas i det hållbara samhället” på en resa genom Sverige som visar hur biogaslösningar gör städer, regioner och företag bättre.

Biogaslösningar gör redan idag stor skillnad i samhället, men det är ganska okänt vilka värden de skapar och vilka problem de löser. Till skillnad från de flesta andra länder har olika typer av avfall varit basen för produktion av biogas i Sverige. Gasen används som fordonsgas och näringen återförs till jordbruksmark. Vi har i landet engagerade lantbrukare och skogsägare, företag som bygger de olika delarna av biogassystemen - från avloppsteknik till fordon - och dessutom ledande forskning. Denna modell för biogas är unik för Sverige och Norden.

– Biogasen är kärnan i utvecklingen av industriella symbioser som handlar om att avfall eller biprodukter från en industri blir till en lönsam resurs i en annan. Biogas handlar således inte bara om miljö- och klimatförbättringar, som lägre CO2-utsläpp, utan är också en mycket viktig ingrediens i ett konkurrenskraftigt näringsliv. säger Yvonne Träff, miljöstrateg i Lidköpings kommun.

I boken ”Biogas i det hållbara samhället” görs nedslag i orter som Lidköping, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Bjuv, Halmstad, Alvesta, Sotenäs, Nymölla, Uppsala, Kalmar och Stockholm, liksom i Skogn och Tønsberg i Norge. Det är bara några av alla de platser där biogasen gör skillnad och ger stora miljö- och andra vinster. Ibland är beskrivningen kortfattat ibland lite mera omfattande.

Vid ett seminarium i riksdagshuset då boken lanserades påpekade flera av deltagarna, både från industrin och politiken, att vi i Sverige producerar för lite av den biogas som används här.

– Det finns ingen ursäkt för att inte producera väldigt mycket mer biogas än i dag, sa regeringens biogasmarknadsutredare Åsa Westlund (S) då hon tog emot boken och påpekade att de flesta av våra 349 riksdagsledamöter vet att det behövs mer el, men inte lika många vet att industrin även väntar på mer biogas.

Kunskap att sprida
Inte bara i Sverige utan runtom i världen söker mänskligheten lösningar på utmaningar där biogas är en viktig del av svaret. En kraftfull expansion av biogas är möjlig och den kan leverera många samhällsnyttor. Utvecklingen av hållbara städer och regioner där avfall omvandlas till fordonsgas och växtnäring är universell och här kan Sverige göra global skillnad genom att fungera som en permanent världsutställning för export av kunskap, teknik och systemlösningar.

– Vi vågar påstå att biogasområdet är ett av de få områdena där utvecklingen i Sverige spelar stor roll för hur världen ska bli mera hållbar. Det finns inga andra länder som har så lång erfarenhet av att integrera avfall, avlopp, transporter och jordbruk i smarta biogaslösningar. Låt oss göra nytta av det – rädda världen och tjäna pengar, säger Mats Eklund, föreståndare för Biogas Research Center och professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet.


Boken kan beställas via den här länken.



Källa: Linköpings universitet