Stockholm Exergi och Ellevio i samarbete för att säkra Stockholms elförsörjning


2019-11-04

Den 24 oktober har Stockholm Exergi och Ellevio inlett ett samarbete som under de kommande 12 åren säkrar tillgången på 320 MW förnybar eleffekt i Stockholm. Det innebär ett nödvändigt tillskott av eleffekt för att säkra den nuvarande situationen i Stockholm, och är ett viktigt steg för att möjliggöra fortsatt leveranstrygghet och tillväxt i regionen.

Genom samarbetet kommer 320 MW eleffekt från förnybara bränslen att tillföras. Rent konkret sker det genom en totalrenovering av ett kraftvärmeverk som byggs om för att drivas med bioolja, samt genom reinvesteringar i ett par andra produktionsanläggningar som även de drivs med bioolja. Detta innebär att Stockholm får en lokal eldriftsförmåga vilket ökar leveranssäkerheten för de som lever och verkar i staden.

– Tillgången på eleffekt i landets storstäder är en kritisk fråga och vi är väldigt nöjda att vi kommit fram till en gemensam lösning för att säkerställa Stockholms nuvarande elbehov. Det kommer dock att krävas fler initiativ för att säkerställa eleffekt i regionen i takt med att staden och regionen växer och elektrifieringen går framåt, säger Anders Egelrud, vd Stockholm Exergi.
– För att säkra att försörjningen av både energi och effekt i Sverige är konkurrenskraftig och kan bidra till klimatomställningen i alla sektorer behövs ett helhetsperspektiv. Där är fjärr- och kraftvärmens roll central. Den rollen behöver lyftas fram och säkerställas. Utan fjärrvärmen i Sverige skulle vi redan ha ett mycket stort eleffektunderskott vintertid. Detta är ett viktigt första steg för att ta ett helhetsgrepp där vi tydligt ser att samverkan krävs mellan elmarknaden och värmemarknaden för att klara tillväxt och klimat- och energiomställningen.





Källa: Stockholm Exergi