Svensk teknologi ger ytterligare 1 GW el till Bolivia


2019-11-08

Kraftverket De Warnes invigdes i mitten av september. Därmed kan alla tre kraftverk börja leverera totalt ytterligare 1 gigawatt till det bolivianska elnätet.
Bild: Siemens
Kraftverket De Warnes invigdes i mitten av september. Därmed kan alla tre kraftverk börja leverera totalt ytterligare 1 gigawatt till det bolivianska elnätet.

Bolivias tre största termiska kraftverk Termoeléctrica del Sur, de Warnes, och Entre Ríos har utökats och gjorts om till kombikraftverk. Genom att gå över från enkel- till kombicykel höjs verkningsgraden från 40 till 51 procent och tack vare utbyggnaden levererar de tre kraftverken ytterligare en gigawatt el till det bolivianska nätet.

– De tre kraftverken är viktiga milstolpar för Bolivia 2025, ett ambitiöst energiprojekt som ska öka kraftgenereringskapaciteten till 6000 megawatt (MW) till år 2025. Detta lägger grunden för Bolivias energioberoende och stödjer kapaciteten för export till Bolivias grannländer, förklarade Ramiro Becerra Flores, projektansvarig hos ägaren, ENDE Andina, i samband med invigningen.
– Processen att omvandla gas till energi är nu mer effektiv, och landet har möjligheten att finna användning för restgaser som ett resultat av den nya, mer effektiva Siemenstekniken.

– Siemens har utvecklat en unik lösning för att stötta Bolivias pågående arbete för att förbättra tillgången till el för dess växande befolkning och ekonomi, säger Hans Holmström, VD för svenska Siemens Industrial Turbomachinery AB.
– Vi är oerhört stolta och glada att vara en central del av denna helhetslösning med våra effektiva gasturbiner från Finspång. Varje samhälle har sina unika behov och förutsättningar. Med vår teknik som bas kan vi säkra en effektiv och stabil elförsörjning för Bolivias befolkning och industrier samtidigt som vi är med och skapar arbetstillfällen.

Kraftverken var redan utrustade med 13 gasturbiner från Siemens i Finspång sedan tidigare. Sedan kontraktet skrevs på mellan Siemens och ENDE Andina SAM våren 2016 har Siemens levererat ytterligare 14 gasturbiner från Finspång samt 11 ångturbiner, 22 ångpannor och annan utrustning från flera olika länder såsom Kina, Tyskland, Italien, Indonesien, Vietnam och Brasilien.

Invigningen av de tre kraftverken skedde i augusti och september 2019. Siemens bygger även ett service- och utbildningscentrum i anslutning till ett av kraftverken där lokala tekniker kan få adekvat kunskap och övning för att kunna utföra service och underhåll av gas- och ångturbinerna och övriga komponenter i Bolivia och övriga Sydamerika. Digitala lösningar som fjärrövervakning och dataanalys varvas med klassrumsundervisning och praktiska övningar.

Utbyggnaden av Bolivias energinätverk ger stöd till Bolivia att fortsätta sin energiutvecklingsplan och hjälper dem i sin strävan att bli Sydamerikas energicentrum.


Logistiska utmaningar
Kraftverket Termoeléctrica del Sur ligger i södra Bolivia, nära den Argentinska gränsen. Kraftverket Entre Ríos ligger i Cochabamba 220 kilometer sydost om La Paz. Kraftverket Warnes ligger i Santa Cruz. Från maj 2017 till augusti 2018, skickades 400 lastbilstransporter med utrustning över Anderna från tre kontinenter. Det innebar 1800 kilometer på branta och ibland leriga vägar, över broar och genom tunnlar på höjder uppemot 4680 meter.



Källa: Siemens