Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna


2019-11-18

Från vänster Cecilia Hedqvist, Gasnätet Stockholm, Sofia Rundström, Centrumchef på Westfield Mall of Scandinavia, Pehr Granfalk (M), Ordförande kommunstyrelsen Solna stad, Mette Kahlin McVeigh, Tankesmedjan Fores, Renée Josefsson, Stockholm Gas.
Bild: Stockholm Gas
Från vänster Cecilia Hedqvist, Gasnätet Stockholm, Sofia Rundström, Centrumchef på Westfield Mall of Scandinavia, Pehr Granfalk (M), Ordförande kommunstyrelsen Solna stad, Mette Kahlin McVeigh, Tankesmedjan Fores, Renée Josefsson, Stockholm Gas.

Nu är första spadtaget för en utbyggnation av gasnätet taget. Expansionen sker till köpcentrumet Westfield Mall of Scandinavia och gör att Storstockholms största restaurangområde kan ställa om till biogas. Bytet från gasol till biogas genererar, förutom ökad drift- och leveranssäkerhet, även miljövinster i form av minskade utsläpp med 300 ton koldioxid per år.

Utbyggnaden av gasnätet är delvis finansierad av Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd för klimatinvesteringar som minskar utsläpp på lokal och regional nivå. Westfield Mall of Scandinavia har sedan öppnandet 2015 haft hållbarhet i fokus och är certifierade enligt BREEAM. När gasnätet nu byggs ut får de möjlighet att använda biogas istället för gasol.

– Vi ser det här som en strategisk investering i att ständigt tillvarata de möjligheter som finns med att utveckla Westfield Mall of Scandinavia i en hållbar riktning.Att våra restauranger blir en del i ett cirkulärt kretslopp i vår närmiljö är viktigt, säger Sofia Rundström, Centrumchef på Westfield Mall of Scandinavia.

Biogasen är en del av den pågående omställningen mot hållbara lösningar. Den har många miljö- och samhällsnyttor, ett bra exempel är hur samhällets avfall kan förädlas och användas igen.

– Det här är fantastisk roligt och vi är stolta att Sveriges största köpcenter väljer att gå över till biogas. Vi ser tydligt att biogasen mer och mer blir ett aktivt val för moderna livsstilar och lösningar. Till exempel för matlagning och uppvärmning av utemiljöer både utifrån ett ekologiskt och socialt hållbarhetsperspektiv, säger Renée Josefsson, vd Stockholm Gas.

Gasnätet Stockholm upplever ett ökat intresse i regionen för att ansluta sig till gasnätet. Cirka 55 mil långt sträcker sig gasnätet från Stockholms södra förorter till Solna, Sundbyberg och Västerort. Gasnätet är en del i infrastrukturen för utvecklingen av en hållbar stad.

– Vi moderniserar och utvecklar gasnätet kontinuerligt och att Westfield Mall of Scandinavia ser gasen som en lösning för framtiden tycker vi såklart är roligt. Detta är andra gången på relativt kort tid som vi bygger ut gasnätet i Solna och möjliggör en trygg och stabil distribution av biogas, säger Cecilia Hedqvist, på Gasnätet Stockholm.



Källa: Stockholm Gas