Solör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i Vansbro


2019-11-18

Solör Bioenergi Västerdala, en del av Solör Bioenergigruppen, köper fjärrvärmen i Vansbro av Vansbro kommun.
Bild: Sofie Enander
Solör Bioenergi Västerdala, en del av Solör Bioenergigruppen, köper fjärrvärmen i Vansbro av Vansbro kommun.

Nu står det klart att Solör Bioenergi Västerdala, en del av Solör Bioenergigruppen, köper fjärrvärmen i Vansbro av Vansbro kommun. Solör har under flera år drivit fjärrvärmen i kommunen och kunderna i Vansbro kommer därför även i fortsättningen att få levererad miljövänlig fjärrvärme med hög tillförlitlighet och kvalitet.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 156 500 användare varje dag. Bolaget finns på 141 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Köpet, som går igenom idag den 6 november, innebär att Solör Bioenergi Västerdala köper två fjärrvärmeanläggningar och fjärrvärmenätet av Vansbro kommun.

– Vi tar nu över hela verksamheten från Vansbro kommun efter det att vi sedan flera år tillbaka hyrt anläggningarna och nätet, säger Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.

De två anläggningarna som ingår ligger vid Brosågen och Grönalid. Brosågen är huvudanläggningen och den i Grönalid används vid toppar och som reserv då huvudanläggningen genomgår service.

I Vansbro tätort levereras värme till drygt 120 fastigheter, vilka är villor, flerbostadshus, industrier samt offentliga och privata verksamheter. Eftersom Solör redan ansvarar för driften av anläggningarna och nätet påverkas inte kunderna av köpet.

– Köpet är en del i vår strategi att äga de anläggningar som vi driver. Genom ägandet kan vi utveckla dem vidare, säger Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.

Beslutet att genomföra köpet har förekommits av beslut av kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige i Vansbro.

– Vi är nöjda med affären. Nu får Solör Bioenergi full kontroll över verksamheten och kan se till att vi även framöver har tillgång till fjärrvärme i Vansbro. Vi ser naturligtvis fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Catarina Willman, kommunchef Vansbro kommun.



Källa: Solör Bioenergi