Win-win-win när Telge Återvinning bygger ny biokolsanläggning


2019-11-26

Håkan Karlsson, vd för Telge Återvinning och Telge Nät.
Bild: Knut Koivisto
Håkan Karlsson, vd för Telge Återvinning och Telge Nät.

Nu står det klart att Telge Återvinning ska bygga en ny anläggning för att omvandla avfall till biokol. Biokolet som tillverkas ska användas som jordförbättringsmedel – något som inte bara ger en bördig, fin jord utan också minskar mängden koldioxid i atmosfären. Dessutom innebär försäljningen av biokolet en lönsam affär för bolaget.

Biokol framställs genom upphettning av biomassa i en syrefattig miljö, en process som kallas pyrolys. Produkten, som tjänar som jordförbättring, ska säljas för användning i parker och trädgårdar.

– Biokol har fantastiska egenskaper att hålla kvar fukt och näring i jorden, samtidigt som det motverkar klimatförändringarna genom att binda kol i marken i tusentals år, säger Håkan Karlsson, vd för Telge Återvinning och Telge Nät.
– Vi ser också en god affär i detta eftersom vi kommer att omvandla ett lågvärdigt avfall till högvärdigt biokol.

För satsningen har Telge Återvinning beviljats ett bidrag från Naturvårdsverket. Klimatklivet, som investeringsstödet kallas, ges till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. De investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona.

– Att vi beviljades detta investeringsstöd var avgörande i beslutet om biokolsanläggning, berättar Håkan Karlsson.
– Nu kan vi påbörja upphandling och om allt går som planerat kan den nya anläggningen vara i drift redan under hösten 2020

Naiara Pereira Cunha, styrelseordförande Telge Återvinning fyller i;

– Vi har funderat på en biokolsanläggning sedan några år tillbaka och det är mycket glädjande att detta anläggs nästa år. Det går helt i linje med Södertäljes miljö- och klimatarbete. Jag hoppas att inte bara Södertäljes medborgare har nytta av detta utan även andra kommuner och organisationer som vi har samarbete med.



Källa: Telge Återvinnig