Envigas med klimatsmart kol växer och anställer fler


2019-11-28

Envigas anläggning i Bureå.
Bild: Envigas
Envigas anläggning i Bureå.

Det innovativa Skellefteå företaget Envigas ska förse industrin med fossilfritt kol och grönt bränsle. Totalt har bolaget tagit in 50 msek, varav 22,3 msek kommer från regeringens satsning Klimatklivet. Den övriga investeringen kommer från olika investerare i form av ägarkapital och banklån. Under början på 2020 kommer den nya fabriken i Bureå att vara redo att sparka igång och rekryteringen av driftschef är nu klar.

Envigas utvecklingsanläggning har nu varit igång sedan i januari 2019 och producerar för fullt. Härnäst byggs nu en större anläggning i Bureå som ska öka volymerna. Bolaget har precis anställt Rafael Depp som driftchef. Han kommer närmast ifrån Boliden och börjar under december månad. Envigas producerar biokol och bioolja för användning främst inom metallurgisk industri och raffinaderier vilket ger fossilfria produkter och grön energi. 

– Det känns fantastiskt att vi nu rekryterat Rafael Depp som driftschef. Nu kan bygget färdigställas och vi kan fortsätta med fler rekryteringar inför starten av fabriken. Äntligen kommer vi kunna möta våra kunders efterfrågan. Vi planerar vara igång under våren 2020, säger en Tobias Brink vd Envigas.

Det unika med Envigas biokol är att det nu är anpassat så att det nästintill är jämfört med fossilt kol och dess egenskaper, vilket gör att den metallurgiska industrin inte behöver ställa om för att börja nyttja biokolet, säger Tobias.

Förutom Klimatklivet har det satsats pengar från Norrlandsfonden, samt nytt kapital från såväl befintliga som nya ägare. Kapitalet kommer användas till att växa verksamheten. För närvarande söker bolaget ytterligare ca 10 personer till driften av anläggningen. På lång sikt är planen att bygga fler anläggningar på andra orter för att möta marknadens snabbt växande behov av biokol eller “biocarbon” som det benämns på fackspråk.

– De har mycket spännande produkter som ligger rätt i tiden kopplat till de klimatutmaningar industrin står inför, det ska bli intressant att följa fortsättningen, säger Jens Lundström, vd Arctic Business.

Envigas ingår i Arctic Business Incubator som hjälper innovativa företag att växa och nå en internationell marknad.


Fakta
Envigas:
Envigas arbetar med produktion av biokol, bioolja och syngas från skogsrestprodukter. Att använda biokol i metallurgisk industri är ett förnyelsebart sätt att minska behovet av fossilt kol. Detta är ett exempel på nya förnyelsebara lösningar som nu etableras i större skala.

Klimatklivet:
Regeringens satsning Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.



Källa: Envigas