E.ON sänker elnätspriserna


2019-12-09

Bild: E.ON

Från den 1 januari 2020 kommer E.ON att sänka elnätspriserna för sina kunder.

Bakgrunden är att E.ON har fått nya intäktsramar från Energimarknadsinspektionen (Ei). Intäktsramarna är taket för hur stora intäkter elnätsbolagen får ha under en regleringsperiod. Dessa förändringar ändrar förutsättningarna för de intäktsramar som elnätsbolagen har att förhålla sig till och detta i sin tur påverkar vilka avgifter bolagen kan ta ut från sina kunder.  

Beroende på var i landet man bor kommer sänkningen att variera. Detta eftersom varje prisområde har sina unika förutsättningar. En faktor som påverkar priset är antal meter ledning per kund. 


Investeringarna 
fortsätter 
Trots att E.ON nu sänker elnätsavgifterna för samtliga kunder kommer investeringarna i elnäten att fortsätta. De senaste 3 åren har E.ON investerat 9,5 miljarder kronor i elnäten. Ett modernt elnät är en förutsättning för säkra elleveranser både i städerna och på landsbygden. Nätet behöver också anpassas för att kunna ta emot en ökad förnybar elproduktion från sol- och vindkraft och för att allt fler ska kunna resa med elbil och tåg – nu och i framtiden. 

– Det behövs mycket stora investeringar i elnäten för att öka nätkapaciteten och genomföra energiomställningen. Tack vare den nya överenskommelsen mellan elnätsföretagen och regeringen kan investeringarna öka på kort sikt samtidigt som vi justerar ner priserna. Vi poängterar samtidigt behovet av att regeringen arbetar fram investeringsvillkor som möjliggör att tillväxten och energiomställningen kan mötas på längre sikt också, säger Johan Mörnstam, vd E.ON Energidistribution 

Enligt den överenskommelsen som är gjord med regeringen kan outnyttjat intäktsutrymme (så kallad överrullning) från tidigare regleringsperiod användas under 2020 - 2027, förutsatt att de går till investeringar i elnätet. 

Mer information om överenskommelsen mellan elnätsbranschen och regeringen finns att läsa på branschorganisationen Energiföretagen Sveriges hemsida. 

Fakta om E.ONs elnätspriser per elnätsområde från 1 januari 2020

Prisskillnad mot föregående år i snittkostnad per månad för typkunder efter den 1 januari 

 

Lägenhet, 16A,

2000 kWh/år

Villa utan elvärme 16A, 5000 kWh/år

Villa eluppvärmd 20A, 20 000 kWh/år 

Nord

-          10 kr

-          25 kr

-          50 kr

Syd

-          40 kr

-          90 kr

-          200 kr

Stockholm

-          10 kr

-          15 kr

-          30 kr

Inklusive energiskatt och moms. 



Källa: E.ON