Svensk gasturbinteknik ska stabilisera vitryska elnätet


2019-12-11

Fem gasturbiner från Siemens i Finspång ska köras som spetslast och göra det vitryska elnätet flexibelt och stabilt.
Bild: Siemens
Fem gasturbiner från Siemens i Finspång ska köras som spetslast och göra det vitryska elnätet flexibelt och stabilt.

Siemens ska leverera kraftgenereringsutrustning till två nya kraftverk i Vitryssland. Kund är den statliga kraftbolaget RUE Vitebskenergo. De nya kraftverken ska tas i drift i anslutning till två befintliga kraftverk i Vitebsk i norra Vitryssland med syfte att skapa ett stabilt och samtidigt flexibelt elnät. Kraftverken beräknas att tas i drift i slutet på 2021.

Gasturbinerna är konstruerade för att starta snabbt och kan nå full effekt på mindre än 15 minuter. De beräknas att köras ca 700 timmar per år och ska fungera som reserv- och balanskraft till framtida vind-, sol- och kärnkraftverk samt till befintliga kraftverk, och därigenom stötta energiomställningen i Vitryssland.

– Gasturbinernas flexibilitet och höga verkningsgrad är viktiga faktorer för att kunna realisera detta projekt på ett framgångsrikt sätt, säger Mikhail Luzin, VD för RUE Vitebskenergo. Som reserv- och balanskraft kommer de att spela en avgörande roll för att stötta befintliga och framtida kraftverk och för att stärka driftsäkerheten av det vitryska elnätet.

Siemens levererar totalt fem gasturbiner av modell SGT-800 med tillverkning i Finspång och Trollhättan, samt generatorer och annan utrustning till de två kraftverken som tillsammans ska ge en effekt på 250 MW. 

– Siemens har ett brett spektrum av energilösningar som hjälper till att optimera energimixen hos våra kunder ute i världen. Vi ser fram emot att stödja Vitrysslands arbete för en reducering av koldioxidutsläpp genom att komplettera nätet med våra effektiva och flexibla gasturbinlösningar som ger den tillförlitlighet och stabilitet som landets energisystem behöver, säger Hans Holmström, VD Siemens Industrial Turbomachinery AB.



Källa: Siemens