Strålande idé prisas med Partille kommuns miljöstipendium 2019


2019-12-11

Bild: Gruppsol AB

Gruppsol AB som utvecklar och säljer solcellstak och paneler anpassade för det nordiska klimatet får Partille kommuns miljöstipendium 2019. Företaget får stipendiet för sin idé att pressa priserna på solcellsanläggningar genom kollektiva inköp med målet att öka andelen soleldrivna hushåll och elbilar i Sverige.

– Det är fantastiskt kul att företaget blir uppmärksammat av Partille kommun på det här sättet, säger Öjersjöbon och Gruppsol AB:s grundare Mattias Hansson.


Började med en Facebookgrupp
Partille kommuns miljöstipendium på 10 000 kronor delas ut årligen av bygg- och miljönämnden. Det aktuella miljöarbetet ska vara av allmänt intresse och till nytta för fler än den egna intressegruppen. Gruppsol AB får miljöstipendiet 2019 med motiveringen att:

”Mattias Hansson har med sin drivkraft och sitt engagemang lagt grunden till ett företag som på ett konkret sätt bidrar i övergången till hållbara energikällor. Han är initiativtagare till Facebookgruppen Kollektivinköp av solcellsanläggning som ledde till att Gruppsol AB bildades 2018. Företaget har som idé att öka antalet solcellsanläggningar i Sverige genom att pressa inköpskostnader. Öjersjöbon Mattias Hansson har lanserat målsättningen att kommundelen ska bli det solpaneltätaste området i Sverige. Ett tjugotal fastighetsägare i Öjersjö har redan Gruppsols paneler på taket och fler är på gång.”

Utdelningen av stipendiet sker på bygg- och miljönämndens sammanträde den 18 december.


Entreprenör med stort miljöintresse
Mattias Hansson kombinerar ett stort miljöintresse med en gedigen teknisk bakgrund och stor entreprenöriell erfarenhet. Han är civilingenjör och har en Master of Business Administration och har startat upp flera framgångsrika företag och tagit fram patent inom telekom- och solcellsbranschen.
Han driver Gruppsol AB tillsammans med två andra entreprenörer baserade i Stockholm och i Sandviken. Ett år efter start har företaget 18 anställda och en omsättning på cirka 20 miljoner kronor.

– Vår grundidé är att samla upp ett stort antal intresserade köpare av solcellsanläggningar på en plats. Det gör att vi kan köpa en stor mängd solceller direkt från tillverkare och slippa dyra mellanhänder. Genom att göra flera installationer samtidigt på en plats minskar vi även kostnaderna för transporter och själva anläggningsarbetet.


Internationellt uppmärksammade
Under sitt första räkenskapsår installerade Gruppsol AB cirka 125 solcellsanläggningar på fastigheter i hela Sverige, varav ett fyrtiotal i Partille. Målsättningen detta år är att installera anläggningar hos ytterligare 400 nya kunder och att omsätta över 80 miljoner kronor, enligt Mattias Hansson.

Gruppsol AB utvecklar även egna solcellsprodukter och har tagit fram den så kallade Sverigepanelen som är anpassad för nordiskt klimat. Nyligen uppmärksammades företaget även internationellt för sitt Smart Solar Roof – tredje generationens solcellstak med större, robusta paneler som kan ersätta vanliga hustak, av Red Herring Europe Top 100 som årligen listar Europas hetaste företag.


Bransch med framtiden för sig
I en värld som snabbt måste minska sitt beroende av fossila bränslen och ställa om till grön energi, har solcellsbranschen framtiden för sig, enligt Mattias Hansson.

På tio år har solcellspanelernas effekt ökat från cirka 150 watt till 400 watt. Till exempel räcker det i dag med 5-6 paneler för att alstra den mängd el som en elbil förbrukar vid en genomsnittlig körsträcka på 1211 mil per år.

Samtidigt går utvecklingen inom batteriteknik snabbt framåt vilket gör det möjligt för fler hushåll att lagra solenergi för eget bruk och använda den för att kapa effekttoppar i sin förbrukning, vilket ger lägre fasta avgifter.

– Målsättningen med Gruppsol AB:s koncept "100 procent solel till din elbil och fastighet" är att din solcellsanläggning skall producera den elmängd som din elbil och fastighet årligen förbrukar.



Källa: Partille kommun