Castellum lyser upp med solel


2020-01-14

Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.
Bild: Castellum
Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

Solceller på Castellum-byggnad i  Uppsala.
Bild: Castellum
Solceller på Castellum-byggnad i  Uppsala.

Castellum kommer till 2025 att bygga upp mot 100 solcellsanläggningar på sina byggnader. Satsningen som går under namnet ”100 på sol” kommer att bli en av de största satsningarna på solceller i hela Norden.

Castellum har som mål att till 2030 bli 100 procent klimatneutrala vad gäller den egna verksamheten och därmed stötta FN:s klimatavtal och de svenska målen om ett fossilfritt Sverige. ”100 på sol” är en viktig del i det arbetet.

Vi måste alla bidra till att bekämpa klimatkrisen. Fastigheter är idag en av de största utsläpparna av koldioxid. Därför har vi i branschen ett särskilt ansvar. Solceller är ett effektivt sätt för oss att gå mot en klimatneutral verksamhet, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB, och fortsätter:
– Solel står idag för en försvinnande liten del av Sveriges elproduktion. I Tyskland utgör solel hela 8 procent av den totala elproduktionen. Det finns ingen anledning att Sverige ska släpa efter på det sättet. Idag är Castellum Nordens mest hållbara fastighetsbolag så det är bara naturligt att vi går före och visar vägen.

Castellum har som en del av ”100 på sol” under 2019 påbörjat 14 projekt avseende nya större solcellsanläggningar. Sedan tidigare har bolaget installerat 23 större solcellsanläggningar som genererar ca 1200 MWh, vilket räcker till ca 240 villors årskonsumtion av hushållsel.

Fakta:
Castellum har fyra år i rad placerat sig som global sektorledare i Global Estate Sustainability Benchmark, GRESB, vilket innebär att bolaget rankas som etta i världen för sitt hållbarhetsarbete inom sektorn kontors- och logistiklokaler. Dessutom är Castellum det enda nordiska fastighets- och byggbolaget som är invald i Dow Jones Sustainability Index, DJSI, vilket inkluderar de noterade bolag i världen som presterar bäst inom hållbarhetsområdet.



Källa: Castellum