OX2 och Octopus tecknar avtal om Ljungbyholm vindpark


2020-03-11

Octopus Renewables Infrastructure Trust plc (ORIT) har tecknat ett avtal med OX2 om att förvärva Ljungbyholm vindpark med 12 vindkraftverk i Kalmar kommun.

OX2 ansvarar för byggnationen i en totalentreprenad och parken planeras att driftsättas sommaren 2021. Den beräknas att producera i genomsnitt ca 150 GWh per år, vilket motsvarar hushållsel för ca 30 000 hushåll.

– OX2 förvärvade projekträttigheterna 2019 och har sedan dess färdigutvecklat projektet för att nu teckna avtal med ORIT. Vi fortsätter att leda omställningen till ett energisystem baserat på konkurrenskraftig förnybar energi. I och med detta avtal har vi realiserat över 2,3 GW vindkraft i Europa, säger Paul Stormoen, vd för OX2. 

ORIT är en infrastrukturfond noterad på Londonbörsen sedan december 2019. Ljungbyholm är den första investeringen i fonden.

– Vi är mycket glada över att kunna förvärva denna tillgång i södra Sverige - vår första investering i landet. Skandinavien är en attraktiv marknad tack vare möjligheten att kombinera goda vindresurser med den senaste vindkraftverksteknologin. Vi hoppas att vi kan fortsätta att bygga vår närvaro i regionen. Det har varit ett nöje att arbeta med OX2, som delar vår passion för förnybar energi och detta förvärv öppnar dörren för ytterligare möjligheter att samarbeta i framtiden, säger Chris Gaydon, investeringschef på Octopus Renewables.

– Vi kommer starta upp vägarbeten nu under våren. Gjutning av fundament kommer att ske under hösten och vindkraftverken kommer att börja levereras i början av nästa år, säger OX2:s byggprojektledare Robert Brockne.

OX2 bygger för närvarande 16 vindparker om ca 1,2 GW i Europa, varav ca 770 MW i Sverige.


Fakta kring projektet:

- 12
vindkraftverk av typen Nordex N149 4.0-4.5 MW med en totalhöjd om 200 m
- Beräknad driftsättning sommaren 2021
- Förväntad genomsnittsproduktion om totalt ca 150 GWh per år, motsvarande hushållsel för ca 30 000 svenska hushåll per år
(5 000 kWh/hushåll) och minskade koldioxidutsläpp om upp till 90 000 ton när den tränger undan kol- och gaskraft i våra grannländer
- De största underleverantörerna är: Nordex (turbinleverantör), Kanonaden (anläggningsarbeten), E.ON (nätanslutning).
- En bygdepeng om totalt 120 000 kr kommer att delas ut årligen. Bygdepengen ska användas till främjande av projekt eller gemensamma anläggningar som är positiva för utvecklingen i närområdet. Den första utdelningen kommer att ske under 2022.




Källa: OX2