ONE Nordic satsar på drönartjänster för kraftindustrin och tilldelas utmanade projekt av E.ON


2020-03-23

Övre bild: Monterad fågelavvisare på ledning. Nedre bild: En drönare som ska flyga upp och montera en fågelavvisare (gul) på en ledning.
Bild: ONE Nordic
Övre bild: Monterad fågelavvisare på ledning. Nedre bild: En drönare som ska flyga upp och montera en fågelavvisare (gul) på en ledning.

ONE Nordic har byggt upp en ny nationell verksamhet inom drönartjänster för kraftindustrin. Intresset för just drönarteknik växer snabbt inom kraftindustrin världen över och E.ON Energidistribution är ett av de bolag som tidigt har sett och utforskat fördelarna med tekniken. E.ON har nu tilldelat ONE Nordic ett utmanande uppdrag; med hjälp av drönare ska ONE Nordic montera totalt 28 fågelavvisare på ett 240 meter långt ledningsspann över vatten. Ledningen är belägen utanför Rimforsa, ca 4 mil söder om Linköping.

Idag lägger svensk kraftindustri mycket tid och kostnader på att inspektera och underhålla sina kraftledningar med hjälp av helikoptrar och markbesättningar. Drönare kan drastiskt sänka kostnaderna för dessa kraftledningsinspektioner. De förbättrar samtidigt tillgängligheten, säkerheten, ökar tillförlitligheten och minskar responstiden för skadeavhjälpande åtgärder. Med alla dessa fördelar är det lätt att förstå en växande efterfrågan på drönarinspektioner.

– Med hjälp av drönare kan man enkelt komma åt avlägsna högspänningsledningar i otillgänglig terräng vid både rutinmässiga inspektioner eller kartläggning av skador efter stormar, eller som i detta fall vid montering av fågelavvisare. Till detta projekt används en egenutvecklad drönare. Dessa pjäser väger ibland upp emot 25 kg beroende på hur vi bestyckar dem – det är olika bestyckning beroende på uppdraget, säger Mikael Lövgren, ansvarig för drönartjänster inom ONE Nordic och fortsätter:

– Utöver fågelskyddsmontering utför vi drönarinspektioner av stolpar, master, elledningar och solcellspaneler på nära håll för att kunna detektera minsta lilla skada. Vi mäter också temperatur i aktiv utrustning så att det finns en möjlighet att upptäcka fel och göra åtgärder innan överhettning förstör utrustningen. Allt detta dokumenterar vi i ett egenutvecklat rapporteringssystem. Vi har byggt upp en nationell verksamhet som dels arbetar med inspektioner och dessutom arbetar med att utveckla nya tekniska konceptlösningar för drönartjänster till energibranschen.

– Drönarinspektioner är framtiden inom kraftindustrin. Det kommer spara mycket tid och pengar vid svårare inspektionsprojekt. Vi har under 2019 kört ett pilotprojekt på Öland tillsammans med ONE Nordic där vi kontrollerade stolpar, linor och isolatorer på kraftledningar. Vi är mycket nöjda med utfallet. Nu kör vi igång med ett spännande projekt där vi behöver montera fågelavvisare på en mycket svåråtkomlig ledning med hjälp av drönare, säger Per Sundqvist på E.ON Energidistribution.


Källa: ONE Nordics