Mälarenergis elpris det lägsta på 24 år


2020-04-02

Elpriset är just nu rekordlågt, mars blev den billigaste vintermånaden på 24 år. En stor anledning: Coronapandemin tillsammans med den extremt milda, våta och blåsiga vintern.

Elkunder som har rörligt elavtal kommer att märka av att elpriset är lägre än på länge. Mars var den billigaste vintermånaden sedan avregleringen av elmarknaden 1996. Faktum är att mars var den billigaste månaden även om man räknar med sommarmånaderna sedan juli 2000. En stor bidragande orsak är den nuvarande situationen med Coronapandemin, i kombination med det extrema vintervädret vi har haft.

Elpriserna hade en nedåtgående trend redan innan Coronapandemin, framför allt tack vare det milda vädret och mängden vatten i vattenmagasinen. Men den nuvarande situationen har ytterligare bidragit till att sänka elpriset.

– Efterfrågan på el har helt enkelt minskat. Det som påverkat är framför allt nedstängningen av industrin, kombinerat med att fler isolerar sig, säger Björn Lundkvist, avdelningschef på Mälarenergi elhandel.

– Om pandemin håller i sig och konjunkturen fortsätter att vika, då kommer elpriset att fortsätta att ligga lågt även framåt. Så det kan hända att vi inte sett det billigaste priset ännu.

För kunderna innebär det låga elpriset ett lämpligt tillfälle att se över sitt elavtal, eller att teckna elavtal om man inte redan har det. Men vad ska man välja?

– Givetvis är det kunder med rörligt elavtal som nu fått del av det billigare elpriset, men oavsett om man väljer rörligt eller fast avtal så ligger priserna på en attraktiv nivå. Vilket man väljer beror mer på vilken livssituation man har och hur stor kontroll man vill ha över kostnaden varje månad, säger Björn Lundkvist.



Källa: Mälarenergi