Nu börjar arbetet med att byta alla elmätare i Linköping


2020-04-07

Bild: Tekniska verken

Tekniska verken inleder nu arbetet med byta ut samtliga elmätare i Linköping. Det rör sig om cirka 77 000 mätare, som jämfört med de befintliga elmätarna kommer innehålla smarta funktioner. Bland annat handlar det om ökat stöd för integration av mer förnybar elproduktion, möjlighet för kunden att koppla upp sig mot mätaren och få mätning i nära realtid, och inte minst stöd för lokalisering av fel i elnätet som ökar möjligheten att snabbare åtgärda fel.

De nya smarta mätarna kommer alltså att innehålla flera funktioner som bland annat ger kunden grundförutsättningarna för att effektivisera sin elanvändning i framtiden, och på så sätt bidra till både egen ekonomi och vår resurseffektiva region.

– Vi kommer att byta ut cirka 200 gamla elmätare om dagen, till nya smarta mätare med nya funktionskrav. Elmätaren är förberedd för mätning av solelsproduktion, och den ger även information som möjliggör snabbare lokalisering av fel i elnätet, säger Peter Ols, vice vd för Tekniska verken Linköping Nät AB.
– Det är att ta ett steg in i framtiden. Vi blir mer resurseffektiva genom att de nya mätarna ger oss ökad information om elanvändningen i nätet, vilket gör att vi kan nyttja kapaciteten i våra elnät bättre. Vi säkerställer att vår region står väl rustad för både mer förnybar energi och elektrifiering av allt fler sektorer i samhället.

Tekniska verken har gett Eltel Networks i uppdrag att byta elmätarna. Arbetet kommer att pågå sju dagar i veckan, även kvällstid. De kunder som har elmätare som sitter inomhus kommer att få ett brev från Eltel med förslag på tid för byte, om elmätaren sitter utomhus eller i ett gemensamt elmätarutrymme kan bytet göras utan att kunden är hemma. Installationen av den nya elmätaren tar cirka 30 minuter, och under tiden blir det ett kortare elavbrott. Eltels montörer kommer att ha synliga ID-kort och arbetsfordon med skylten "Jag arbetar på uppdrag av Tekniska verken".

- Projektet har planerats under lång tid, och när det nu blivit dags att börja byta ut elmätarna har vi full förståelse för om en del kunder känner sig oroliga att ta emot besök på grund av coronaviruset. Vi vill därför betona att Tekniska verken följer myndigheternas riktlinjer vad det gäller besök i kundanläggningar, säger Peter Ols.
– Om elmätaren sitter inne i bostaden och kunder känner minsta tvekan att ta emot besök, så går det jättebra att boka om bytet av elmätare till ett senare tillfälle. Kunder som är i riskgruppen eller över 70 år ska boka om sitt besök.

Kunderna betalar inget för den nya mätaren, då kostnaderna för bytet ingår i nätavgiften. Arbetet med att byta ut alla elmätare i Linköping beräknas vara klart i första halvåret 2023.

Klicka här för att få mer information om mätarbytet och hur mätaren fungerar
.



Källa: Tekniska Verken