Energirådgivning ger effekt i samhället
Energi- och klimatrådgivningen har varit en väsentlig del av Sveriges energieffektiviseringsarbete i snart 40 år. Den har erbjudit en kostnadsfri och oberoende rådgivning dit allmänhet, företag och organisationer kunnat vända sig med olika energifrågor exempelvis kring uppvärmning, egen elproduktion samt fordon och resval med mera. Formerna har varierat med tiden, både allmän folkbildning och mera specifika rådgivningsinsatser har förekommit.
Personlig rådgivning för samhällsnytta
Effektanalysen visar att den personliga rådgivningen har stor betydelse när den rådsökande står inför ett ekonomiskt beslut i form av att göra en investering för att öka energieffektiviteten eller byta till förnybart. De främsta anledningarna för att vända sig till en energi- och klimatrådgivare visar sig vara:
- vilja att spara pengar
- få en oberoende part som bekräftar det man kommit fram till på egen hand
- kunna prata med en kunnig person som kan ge inspel till ens egen specifika situation
Den sista punkten är en av den kommunala energi- och klimatrådgivningen stora styrkor och det visar sig också att många rådgivningstillfällen kring en specifik fråga ofta utvecklas till att den rådsökande får ett helhetsperspektiv på sin energiförsörjning och energianvändning samt de individuella förutsättningarna.
Studiecirkel för nyblivna husägare
– Förutom personlig rådgivning har vi också föreläsningar och andra aktiviteter som riktar sig till grupper. Just nu tar vi emot anmälningar till en studiecirkel för nyblivna husägare. På grund av coronaviruset går den digitalt. I april hade vi en uppskattad föreläsning om solenergi, även denna digitalt, säger Ylva Jalming energi- och klimatrådgivare i Laholm och Halmstads kommuner.
Källa: Halmstads kommun