Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommar


2020-06-17

Bild: Tekniska Verken i Linköping

Planen var att de 13 vindkraftverk som Tekniska verken i Linköping byggt söder om Sunne i Värmland, skulle tas i drift i februari. Projektet försenades dock på grund av dåligt väder med starka vindar, men nu lagom till midsommar tas vindkraftsparken i full drift.

– Vi hade hoppats kunna att ha en fullskalig produktion i början av året, men så blev det inte. Vädrets makter ville annat och projektet försenades eftersom arbetet stod helt stilla på grund av hårda vindar, som gjorde det omöjligt att lyfta rotorblad och torndelar. Men nu är det äntligen dags att dra igång vindkraftsparken fullt ut, säger Henrik Valent, affärenhetschef för Vindkraft på Tekniska verken i Linköping.

Investeringen i vindkraftsparken är en del i Tekniska verkens arbete att ställa om till förnybara och återvunna energikällor, för att bidra till ett resurseffektivt och hållbart samhälle med minsta möjliga klimatpåverkan. 

– Tekniska verkens satsning på en vindkraftspark i Sunne kommer tillsammans med vattenkraft och kraftvärme att bidra till en långsiktigt tryggad fossilfri elproduktion. Vindkraftverken vid Häjsberget och södra Länsmansberget beräknas producera 180 miljoner kWh per år, som motsvarar årsbehovet för 35 000 hushåll. Den här satsningen är extra spännande eftersom det är det första stora projekt Tekniska verken gör när det gäller vindkraft, säger Henrik Valent.

Vindkraftverkens fundament är förankrade direkt i berget med en ny teknik, som innebär att mängden betong minskat med 20 000 ton och antalet transporter minskat med 1 300 stycken. 

Fakta om Tekniska verkens vindkraftspark
Var: I Värmland, cirka 1,5 mil söder om Sunne vid Häjsberget och södra Länsmansberget
När: Började byggas 2018 och står klart till midsommar 2020
Antal: Totalt 13 vindkraftverk
Höjd: 200 meter
Rotordiameter: 142 meter per kraftverk
Leverantör: Siemens
Produktionskapacitet: 180 GWh, det motsvarar hushållsel för 35 000 villor
Kostnad: Cirka 600 miljoner kronorKälla: Tekniska verken i Linköping