Extremt höga elpriser trots värmeböljan


2020-06-26

Bild: Bixia

Trots värmen och den mycket goda tillgången på vattenkraft just nu är priset på el extremt högt för årstiden – men bara i mellersta och södra delarna av landet. Dagens elpris på spotmarknaden ligger på 84 öre per kWh och under någon timme mitt på dagen är priset 2 kronor per kWh. Men redan om något dygn, när kärnkraftstillgängligheten är bättre, och det börjar blåsa mer kommer prisnivån att sjunka igen, enligt elbolaget Bixa.

– Orsaken till de ovanligt höga dygnspriserna i södra Sverige är den begränsade överföringskapaciteten från norra landet där vattenkraften finns. Samtidigt gör de mycket höga temperaturerna att vi använder mer el till kylanläggningar. Ytterligare en viktig orsak är att flera kärnkraftsreaktorer är i revision vilket innebär att vi bara har 55 procents kärnkraftstillgänglighet för tillfället, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Men om några dagar kommer ytterligare två reaktorer att vara i full drift igen, då man valt att sätta Ringhals 1 i drift tidigare än beräknat. Men fram till dess är vi beroende av importerad el från våra grannländer på andra sidan Östersjön. 

– Till och med oljekraftverket i Karlshamn producerar el sedan ett par dagar, vilket är väldigt ovanligt. Men det här är en tillfällig uppgång, så snart kärnkraftsreaktorerna är igång och det börjar blåsa igen så kommer elpriset att sjunka till mer normala nivåer, säger Johan Sigvardsson.


Källa: Bixia