Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder


2020-06-30

Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare.
Bild: Linde energi
Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare.

Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

– Många kunder blir uppringda av elhandlare som erbjuder el till inköpspris, vilket Konsumentverket äntligen markerat ska anses vara vilseledande marknadsföring och därmed otillbörligt eftersom erbjudandet inte följer marknadsföringslagen, säger Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi.

Ett annat just nu vanligt tillvägagångssätt är att småföretagare kontaktas av telefonförsäljare som utger sig för att samarbeta med Linde energi och lurar företagaren att signera en fullmakt och ingå ett avtal, oftast med ofördelaktig prissättning och orimliga villkor.

– Vi vill poängtera att vi inte samarbetar med någon extern part. Vi är ett litet, lokalt energibolag som bryr oss om våra kunder och brinner för personlig service. Blir du uppringd av någon som utger sig för att samarbeta med Linde energi ska alla varningsklockor ringa. Vi gör vårt bästa för att hjälpa utsatta kunder utifrån varje unik situation. Det är frustrerande både för oss och kunderna när en liten klick använder oschyssta metoder, fortsätter Richard Järlstam.

”El till inköpspris” låter för många lockande och får dig enkelt att tro att du kommer få det absolut bästa och billigaste elpriset. Men bakom erbjudandet döljer sig ofta olika avgifter och påslag.

– Är du inte insatt är det svårt att veta vad som egentligen är ett bra elpris. Vi på Linde energi tror att ärlighet varar längst. Därför kommer vi aldrig att konkurrera med kronor och ören, vi står för mer långsiktiga värden, framhäver Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi.

– När du väljer Linde energi väljer du också att stötta det lokala förenings-, närings- och kulturlivet. De pengar vi tjänar stannar i kommunen genom att vi återinvesterar i exempelvis hållbara energilösningar. Vi arbetar målmedvetet och fokuserat med hållbarhet eftersom vi vill ta ansvar för kommande generationer och bygget av framtidens Bergslagen, avslutar Fredrik Klingvall.



Källa: Linde Energi