Gasturbiner från Uniper bidrog till att stoppa storstörning i nordiska elsystemet


2020-09-15

Två av Unipers gasturbiner.
Bild: Uniper
Två av Unipers gasturbiner.

Stora delar av det nordiska elsystemet gungade till i torsdags förra veckan, då den nya sjökabeln mellan Norge och Tyskland skulle testköras. Ett frekvensfall till cirka 49,5 Hz kunde ha fått omfattande konsekvenser, men samverkan mellan olika systemtjänster gjorde att balansen snabbt kunde återställas. Bland annat startades tre av Unipers gasturbiner.

Det var när den nya NordLink-kabeln med en kapacitet på 1 400 MW skulle testas, som felet uppstod. Enligt ett pressmeddelande från delägaren Statnett, skulle förbindelsen testköras på 100 MW. Men genom ett misstag uppstod ett omedelbart flöde med full kapacitet på 1400 MW. Detta pågick i knappt en minut och totalt varierade frekvensen från 50,5 till 49,5 Hz.

Händelsen utlöste en rad olika systemtjänster som automatiskt kunde häva frekvensfallet. Transmissionen i två utlandsförbindelser – mellan Sverige-Danmark och Sverige-Polen – justerades automatiskt utan märkbara störningar.

Rotationsenergi från de större kraftverken runt om i Norden, kunde parera det inledande frekvensfallet på sekundnivå. I nästa steg startades störningsreserven. I Sverige var det sju gasturbiner som gick igång, varav tre turbiner från Uniper.

– Den här typen av fel är såklart mycket allvarliga, och kan i värsta fall leda till omfattande och långvariga strömavbrott över stora områden. Uppsidan av en sådan här händelse är att vi får demonstrera systemtjänsternas betydelse för ett stabilt elsystem, säger Mikael Nilsson, kraftverkschef för Unipers gasturbiner och ansvarig för störningsreserven.

– Det aktualiserar även frågan om framtidens elsystem och behovet av att utveckla en marknadsmodell för systemtjänster. Idag får kraftverksägarna inte betalt för t ex rotationsenergi, vilket borde vara lika självklart som att det finns en prislapp på en producerad kilowattimme, menar Mikael Nilsson.

Testet av den nya sjökabeln fortsätter fram till december innan NordLink sätts i full provdrift. NordLink-projektet ägs till 50 procent av norska Statnett och 50 procent av de tyska partnerna TenneT och KfW. Den internationella förbindelsen går mellan Tonstad i Sirdal i Norge och Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland. Den totala investeringskostnaden för projektet är 1,5-2 miljarder euro.



Källa: Uniper