Bodens stadsnät blir Bodens kommuns nya bredbandsleverantör


2020-09-22

Bild: Bodens kommun/KOMM

Under våren 2020 gick Bodens kommun ut med en upphandling där man frågade efter en ny nätägare och leverantör i befintliga bredbandsnät i byar* i kommunen och en leverantör för fortsatt utbyggnad på landsbygden. Bodens Stadsnät vann upphandlingen och avtalet är undertecknat.

– Det är otroligt roligt att ett lokalt företag kan vara med och leverera bredbandstjänster av högsta klass och samtidigt bidra till en fortsatt utbyggnad av bredband i Boden, säger Johan Gröhn, kommunalråd.

Under våren kommer abonnenter i befintliga bredbandsnät att kopplas över till Bodens stadsnät.

– Vi kommer att planera överflyttningen noga och förmodligen kommer de flesta inte att märka av när det sker, säger Andreas Westerlund, på Bodens stadsnät.

– Vi kommer även erbjuda alla abonnenter att uppdatera sina tjänster i samband med överflyttningen, fortsätter Andreas.

Samtidigt pågår planeringen av en fortsatt utbyggnad. Permanentboende och ägare av fritidshus i utbyggnadsområden** kommer att få ett erbjudande om inkoppling av fiber under hösten.

– Vårt krav i upphandlingen är att det inte får vara dyrare med en inkoppling på landsbygden än vad det kostar i centrala delar av Boden, det är viktigt för oss att boende på landsbygden så långt det är möjligt har samma förutsättningar som i centrala Boden, säger Johan Gröhn

Projektet är delvis finansierat via stödmedel där kravet är att minst 77 procent av de fast boende i en by måste vara intresserade för att villkoren för stödmedel ska vara uppfyllt.

– Vi har kartlagt intresset i alla dessa byar och är övertygade att vi kommer att nå 77 procent, säger Bert-Erik Vestermark, Bredbandssamordnare på Bodens kommun.


*Bredåker 1, Bodträskfors, Brännberg, Gunnarsbyn, Harads, Inbyn, Lassbyn, Skogså, Svartlå, Svartbäcken, Sörbyn, Unbyn, Överstbyn

** Hundsjö-Flåsjön, Häggan-Ubbyn, Lombäcken, Mockträsk, Norra Gunnarsbyn, Norra Bredåker 2, Rasmyran, Råbäcken-Bjässmoran, Sävastnäs, Södra Bredåker 2, Valvträsk.


Källa: Bodens kommun