Årets alumner kämpar för hållbar el och mot covid-19


2020-09-23

Statsepidemiolog Anders Tegnell och civilingenjören Linnea Bergman är årets alumner vid Linköpings universitet.
Bild: Linköpings universitet
Statsepidemiolog Anders Tegnell och civilingenjören Linnea Bergman är årets alumner vid Linköpings universitet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell befinner sig i frontlinjen i kampen mot covid-19-pandemin. Civilingenjören Linnea Bergman säljer solenergisystem till Afrika för att världens fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet. I år är hyllningsceremonin digital och äger rum den 16 oktober.

Linnea Bergman är vd för Linköpingsföretaget Solar Bora som utvecklar och säljer solenergisystem för den afrikanska landsbygden. ”Hon arbetar för att ge världens fattiga tillgång till miljövänlig och billig el så att de till exempel kan laga mat på ett hälsosamt sätt, få belysning hemma eller starta ett företag och börja tjäna pengar”, står det i motiveringen till utmärkelsen.

Vid Linköpings universitet har Linnea Bergman läst civilingenjörsprogrammet i energi – miljö – management. Utbildningen finns bara i Linköping och ger kunskaper om både teknologi och den omvärld där den ska användas. Hon gjorde sitt examensarbete på det då nystartade Solar Bora, fick därefter jobb och blev vd ett år senare. 2020 utsågs hon till en av Sveriges tio mest innovativa entreprenörer och fick ta emot ÅForsk Entreprenörsstipendium.

Under det senaste halvåret har statsepidemiolog Anders Tegnell dag efter dag berättat om läget och svarat på frågor när det gäller spridningen av det nya coronaviruset och Sveriges strategi. ”Hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”, står det i hans motivering.

Anders Tegnell har en doktorsexamen i infektionsmedicin från Linköpings universitet (sin läkarexamen tog han i Lund). Han har jobbat för Världshälsoorganisationen WHO med att bygga upp vaccinationsprogram i Laos och tjänstgjort i Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) i samband med ett utbrott av ebolafeber. Sedan 2013 är han avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och leder och samordnar Sveriges nationella smittskydd.

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Linnea Bergman och Anders Tegnell kommer att ta emot utmärkelsen den 16 oktober. Ceremonin hålls på Campus Valla som vanligt, men äger i år rum utan publik och livesänds för att inte riskera att bidra till smittspridning av covid-19.



Källa: Linköpings universitet