Nederländernas största landbaserade vindkraftspark


2020-10-01

Prinsessan Ariane-parken, Nederländernas största landbaserade vindkraftspark.
Bild: Vattenfall
Prinsessan Ariane-parken, Nederländernas största landbaserade vindkraftspark.

Under onsdagen invigde Vattenfall Nederländernas största landbaserade vindkraftspark. Under invigningen döptes den också officiellt om från Wieringermeer-parken till Prinsessan Ariane vindkraftspark. Parken består av 82 kraftverk och kommer att producera förnybar el som motsvarar behovet för ungefär 370 000 hushåll.

– Prinsessan Ariane vindkraftspark är ett centralt projekt för oss i Nederländerna av flera skäl. Det är ytterligare ett steg på vägen mot att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Parken är också stor, vilket gör att den passar perfekt i vår strategi för lönsam tillväxt i Europa och visar på vårt framgångsrika arbete med att förnya vindkraftparker där det är möjligt, säger Gunnar Groebler, Senior Vice President och chef för Vattenfalls Business Area Wind.

Tio års förberedelser och tre års byggarbeten har lett fram till invigningen av vindkraftsparken. Vindkraftverken har byggts i en rät linje så att de smälter väl in i Wieringermeers landskap. De 82 vindkraftverkens totala kapacitet är 301 MW

Vindkraftsparken är också unik genom att fyra av kraftverken har byggts i Robbenoord-skogen. Det framgångsrika samarbetet med Staatsbosbeheer (Nederländernas myndighet för förvaltning av naturreservat) har inneburit att vindkraftverk för allra första gången i Nederländerna har kunnat uppföras i ett skogsområde.

– Samarbetet med nederländska myndigheter, Hollands Kroons kommun och de som bor i området har fungerat fantastiskt väl och blir nu vägledande för framtida projekt, och detta vill jag verkligen tacka dem för. Jag vill också tacka våra medarbetare för deras engagemang och det utmärkta arbete som de lagt ned på Prinsessan Ariane, säger Gunnar Groebler.


Fakta: Prinsessan Ariane vindkraftspark


Källa: Vattenfall