Smarta investeringar ökar elkapaciteten i Stockholm redan till 2023
Att bygga nya ledningar för att överföra el till Stockholm tar lång tid. Byggtiden tar 2-3 år, men räknar man in hela tillståndsprocessen brukar det ta 10-12 år från beslut om ny ledning till att den kan tas i drift. Sådana långsiktiga investeringar har Svenska kraftnät dragit igång, men dessa får full effekt först 2030.
– Vi har därför analyserat hur vi kan få upp kapaciteten snabbare genom att göra smarta investeringar i befintliga ledningar och anläggningar, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef, Svenska kraftnät.
Detta har resulterat i att Svenska kraftnät har beslutat om att koppla in en 400 kV-ledning – som i dag går mellan kärnkraftverket Forsmark och Odensala i Sigtuna kommun – till stamnätsstationen Tuna, utanför Uppsala. I investering ingår även installationen av ytterligare en transformator i stationen. Prislappen för detta är cirka 250 miljoner kronor.
Arbetet med projektet drar igång nästa år. Nu pågår arbetet med förfrågningsunderlaget. Därefter startar upphandlingen av den entreprenör som ska genomför arbetena.
– Det här är en viktig investering för Stockholm då det ger en kraftig kapacitetsökning redan 2023, säger Tobias Edfast.
Nästa stora ökning av kapaciteten i Stockholm sker 2026-27 då kabeln Citylink tas i drift. Den binder samman norra och södra Stockholmsområdet. Kapacitetsökningen blir cirka 800 MW, vilket är i paritet med Malmös hela förbrukningsbehov.
2030, när de båda stora investeringsprogrammen – Stockholms Ström och Storstockholm Väst – är i mål, kan i princip alla behov av ny förbrukning tillmötesgå. Fram till dess måste prioriteringar göras av de regional nätbolagen. Men Tobias Edfast menar att läget lättar när Tuna-projekt är klart 2023.
Källa: Svenska Kraftnät