Unik lösning ska omvandla restgaser till elektricitet


2020-10-21

Swedish Stirling AB och ABB Sverige har inlett ett tekniksamarbete gällande en unik lösning för att omvandla restgaser till elektricitet. ABB kommer att leverera komponenter och system till PWR BLOK, samt bistå med kunskap och expertkompetens.

Miljöteknikföretaget Swedish Stirling och ABB har inlett ett tekniksamarbete avseende PWR BLOK. ABB kommer att leverera lågspänningsprodukter och frekvensomriktare till PWR BLOK, samt bidra med kompetens och expertis inom området. Syftet med samarbetet är primärt att sänka produktionskostnaderna inför volymproduktionen som inleds nästa år, samt att på sikt ytterligare utveckla PWR BLOK.

– Vi är mycket nöjda med att kunna inleda ett samarbete med ABB. De har en lång historia av tekniskt ledarskap och ett starkt engagemang i att utveckla miljövänlig teknologi. Med ABB får Swedish Stirling en stark teknikpartner som kan bistå i att utveckla PWR BLOK-teknologin på både kort och lång sikt, säger Gunnar Larsson, vd Swedish Stirling.

– Swedish Stirling är ett snabbväxande och innovativt startup-företag som genom sitt erbjudande inom energiåtervinning och minskade CO2-utsläpp, går väl i linje med ABB Motions strategi när det gäller vägen mot en mer hållbar industri, säger Ulf Hellström, affärsområdeschef för ABB Motion i Sverige.

Swedish Stirling befinner sig i en expansiv kommersialiseringsfas. Under det senaste året har bolaget tecknat avtal om en pilotanläggning respektive en fullskalig anläggning på upp till 25 PWR BLOK med Sydafrikas största ferrokromproducenter. Under sommaren har Swedish Stirling tecknat avsiktsförklaringar om ytterligare order till dessa till ett värde överstigande 2 miljarder kronor och avser inleda storskalig serieproduktion av PWR BLOK under andra halvåret 2021.


Källa: Swedish Stirling