Läckage på Barsebäcksverket


2020-11-05

Barsebäcksverket
Bild: Uniper
Barsebäcksverket

Under onsdagen upptäcktes ett läckage från avfallsbyggnaden på Barsebäcksverket. En tank har bräddat över och vatten har runnit ut på gårdsplanen genom en port och ned i dagvattensystemet. Läckaget har stoppats och orsaken till utsläppet håller på att utredas.

Det var under gårdagen som en tank med saneringsvatten bräddade över sedan nivåbevakningen på tanken slutat att fungera. Vatten rann ut på gårdsplanen genom en port och ned i dagvattensystemet. Läckaget kunde snabbt stoppas och rapporteras till berörda myndigheter. Barsebäck Kraft tillsatte omedelbart en utredning kring händelseförlopp, orsak till läckaget, och omfattning och innehåll i det vatten som släpptes ut.

– Både det första och andra vattenprovet har nu analyserats och visar att nivåerna i det vatten som läckt ut inte överstiger de nivåer som är godkända för utsläpp. Vi har också fått bekräftat att utsläppet inte inneburit någon fara för personal, närboende eller miljö. Övriga slutsatser återkommer vi till när det finns något att redovisa, berättar Maria Taranger, Communication Manager på Barsebäck Kraft.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten har i en kommentar till lokalmedia konstaterat att ”det handlar om mycket lågkontaminerat vatten”. Strålsäkerhetsmyndigheten har bokat en uppföljning på måndag 9 november. Till dess ska ytterligare mätningar och kartläggning göras.

Texten kommer att uppdateras när ny information finns tillgänglig.



Källa: Uniper