De blir projektledare för byggnationen av Högbytorps nya unika anläggning


2020-11-20

Ragn-Sells bygger ny anläggning för behandling av flygaska med sin patenterade teknik Ash2Salt (bilden är en illustration).
Bild: Ragn-Sells
Ragn-Sells bygger ny anläggning för behandling av flygaska med sin patenterade teknik Ash2Salt (bilden är en illustration).

Miljöföretaget Ragn-Sells investerar 600 miljoner i en unik anläggning på Högbytorp i Bro utanför Stockholm för att med innovativ teknik återvinna salter ur flygaska. Ash2Salt är en ny teknik som revolutionerar hanteringen av avfall genom att den återvinner värdefulla resurser och neutraliserar den miljöfarliga flygaskan från avfallsförbränning. Ragn-Sells har valt Midroc som partner för projektledning i unik anläggning på Högbytorp, som får förtroende att tillsätta och driva hela projektorganisationen för byggandet av den nya anläggningen.

Genom den egna patenterade tekniken, Ash2Salt, kommer Ragn-Sells kunna tvätta flygaska i sin nya anläggning samt utvinna och avgifta kommersiella salter som sedan kan återanvändas. Återvinningen av salter genom Ash2Salt metoden bidrar också till minskade CO2-utsläpp främst genom att ersätta konventionellt producerade salter.

När anläggningen står klar 2022 kommer den att behandla upp till 130 000 ton flygaska, vilket motsvarar ungefär hälften av Sveriges årliga mängd. Om projektet blir framgångsrikt kommer det att byggas fler liknande anläggningar över hela världen.

– Den här satsningen är en av de största investeringar som gjorts inom cirkulär materialåtervinning i Sverige. Vår lösning ger minskade utsläpp, skapar jobb och bidrar till att etablera svensk grön teknik som export, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Midroc Project Management har fått förtroendet att tillsätta och driva hela projektorganisationen för byggandet av den nya anläggningen. Uppdraget startade i maj och kommer att pågå i två år och engagera 10–15 personer.

– Vi är oerhört stolta att Ragn-Sells valt oss som partner för detta prestigefulla projekt. Det ligger helt i linje med vår vision att arbeta med innovationer inom miljöteknik som bidrar till en bättre framtid, säger Daniel Ihlis, Affärsområdeschef på Midroc Project Management.



Källa: Midroc