Reaktorn Ringhals 1 har gått i mål


2021-01-04

Ringhals 1.
Bild: Vattenfall
Ringhals 1.

Efter nära 45 års drift har nu kärnreaktorn Ringhals 1 utanför Varberg ställts av för gott. Reaktorn togs i kommersiell drift 1 januari 1976 och beräknas vid sin slutliga avställning ha levererat hela 220 terawattimmar el, vilket motsvarar hela Göteborgs elförbrukning sedan reaktorns driftstart.

– Samtidigt som vi har installerat oberoende härdkylning i reaktorerna Ringhals 3 och 4 för fortsatt drift i ytterligare decennier bör vi uppmärksamma det stora bidrag som Ringhals 1 lämnat till det svenska samhället. Våra medarbetare har med stort engagemang tagit Ringhals 1 hela vägen i mål och det är vi stolta över på Vattenfall, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef för Vattenfall.

Liksom reaktorn Ringhals 2 för ett år sedan har Ringhals 1 gått i mål med ”flaggan i topp” efter att ha producerat 220 TWh fossilfri elektricitet. Om istället motsvarande mängd el producerats med fossilbaserad kraft hade CO2-utsläppen ökat med drygt 200 miljoner ton.

Nästa steg efter löpande effektdrift är att tömma reaktorn på kärnbränsle, därefter börjar anläggningen förberedas för avveckling. Nedmonteringen kommer starta i större skala andra halvåret 2022.

Elproduktionen på Ringhals fortsätter nu med reaktorerna Ringhals 3 och 4 där man nyligen investerade 900 miljoner i oberoende härdkylning, ett myndighetskrav för fortsatt drift efter årsskiftet. Ringhals 3 och 4 står för cirka 12 procent av landets elproduktion.

Ringhals huvudägare Vattenfall fattade i slutet av april 2015 av affärsmässiga skäl ett inriktningsbeslut om en stängning av Ringhals 1 och 2, omkring fem år tidigare än planerat. Ett formellt beslut om stängning togs senare av Ringhals styrelse. Därefter har investeringarna i anläggningarna begränsats samtidigt som den återstående drifttiden har anpassats så att bränslet och bemanningen för först Ringhals 2 och nu Ringhals 1 utnyttjats på bästa sätt.


Källa: Vattefall